Svet

Francuski publicista: Šta se krije iza zapadnih laži o izborima u Venecueli

Latinoameričke vlade koje pripadaju "desnici" u principu podržavaju Edmunda Gonzalesa, dok one na "levici" podržavaju Nikolasa Madura, zaključuje francuski novinar
Francuski publicista: Šta se krije iza zapadnih laži o izborima u VenecueliGetty © Alfredo Lasry R/Getty Images

Izbor predsednika Nikolasa Madura nema mnogo veze sa rezulatatima glasanja, jer je još državni sekretar predsednika Donalda Trampa Majk Pompeo naredio Eliotu Abramsu da svrgne izbranog predsednika, piše francuski publicista Tijeri Mejsan za sajt "Volter net".

Eliot Abrams je prethodno učestvovao u masakrima u Gvatemali 80-ih, a sada u Izraelu predvodi etničko čišćenje Pojasa Gaze. U Venecueli Abrams se oslanjao na Huana Gvaida, koga je nekoliko poslanika proglasilo za predsednika Narodne skupštine, posle čega se Gvaido proglasio i za privremenog predsednika.

Nakon što ga je priznao Zapad, Gvaido je opljačkao imovinu zemlje i organizovao nekoliko neuspešnih pokušaja državnog udara. Posle toga, Gvaido je ustupio mesto Mariji Korini Mačado, a sada živi u Majamiju.

Marija Korina Mačado učestvovala je u državnom udaru protiv predsednika Uga Čavesa 2005. i kandidovala se protiv njega 2012. godine. U to vreme, ona se zalagala za privatizaciju prirodnih resursa, a posebno venecuelanskih naftnih izvora, tvrdi Mejsan.

Godine 2005, u vreme dok je njenu stranku finansirala američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), primio ju je i američki predsednik Džordž Buš.

Godine 2014. bila je jedan od glavnih učesnika kampanje za svrgavanje predsednika Nikolasa Madura. Godine 2015, ona je očekivala da će je na vlast dovesti američka vojska tokom Operacije "Jerihon". Godine 2020. godine potpisala je Madridsku povelju, opisujući latinoameričke "levičarske" vlade kao puke "posledice kubanskog komunizma", dodaje Mejsan.

Međutim, njena kandidatura nije uspela. Za naslednika je imenovala bivšeg diplomatu Edmunda Gonzalesa. Mačadova je u to vreme zagovarala "narodni kapitalizam Margaret Tačer".

Latinoamerička desnica je za Gonzalesa, levica za Madura

Predsednički izbori u Venecueli održani su 28. jula. Na njima je učestovalo 10 kandidata, a ne dva, kao što su objavili pojedini zapadni mediji.

Međutim, dan nakon izbora, politička grupa Marije Korine Mačado "Vente Venecuela" je saopštila da je glasanje bilo namešteno. Militanti iz ove grupe napali su 12 univerziteta, uključujući Centralni univerzitet Venecuele (UCV), sedam srednjih škola i 21 koledž. Napadnute su i tri bolnice i najmanje 37 klinika, kao i šest magacina i centara za distribuciju hrane.

Zapisnik o izborima potpisalo je osmoro od ukupno desetoro kandidata, podseća francuski publicista.

Izborno veće Vrhovnog suda pravde uzalud je čekalo da Edmundo Gonzales i Enrike Markes dostave dokaze o izbornoj manipulaciji. Međutim, oni su se oslanjali na anketu kompanije "Dijatin korporejšn", ali problem je u tome što je u pitanju preduzeće koje radi na svrgavanju predsednika Madura.

Venecuelanska vlada je pozvala grupu stručnjaka iz UN, koji su priznali da su izbori bili validni i dobro organizovani.

Izgleda da na međunarodnom planu niko više ne brine o činjenicama. Svi treba da izaberu stranu: ili Edmunda Gonzalesa i SAD, ili Nikolasa Madura.

Latinoameričke vlade koje pripadaju "desnici" u principu podržavaju Edmunda Gonzalesa, dok one na "levici" podržavaju Nikolasa Madura, zaključuje Mejsan.

Čileanski predsednik Gabrijel Borić predstavlja poseban slučaj, jer je izabran kao predstavnik takozvane levice, ali je napravio spektakularan preokret kada je podržao Edmunda Gonazalesa. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador priznao je pobedu Nikolasa Madura.

image