Svet

Ukrajinci demantovali da žele prekid vatre: "Naš plan će ojačati Ukrajinu"

Vladimir Zelenski će u narednim nedeljama predstaviti predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, kao i predsedničkim kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu, ukrajinski plan
Ukrajinci demantovali da žele prekid vatre: "Naš plan će ojačati Ukrajinu"© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Nemački "Bild" je objavio da će Vladimir Zelenski tokom svoje sledeće posete Sjedinjenim Državama, predstaviti plan koji uključuje spremnost Ukrajine da zamrzne sukob u nekim oblastima. Međutim, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihij demantovao je pisanje nemačkog lista navodeći da Ukrajina ne planira da pristane na bilo kakvo "zamrzavanje" sukoba.

Kako se precizira u tekstu koji je objavio nemački list, strategija Zelenskog "uključuje i zahtev da mu se dozvoli korišćenje zapadnog oružja za napad na Rusiju i spremnost Ukrajine da prihvati lokalno primirje na određenim delovima fronta i, samim tim, zamrzavanje trenutne situacije".

Dodaje se da će u narednim nedeljama ukrajinski plan biti predstavljen predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, kao i predsedničkim kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu.

Georgij Tihij je, međutim, izjavio da Ukrajina ne planira da pristane na bilo kakvo "zamrzavanje" rata.

"Ne, Ukrajina ne planira da pristane na bilo kakvo 'zamrzavanje' rata. Izvor koji je ovo kazao ne zna za plan Vladimira Zelenskog", napisao je Tihij na platformi "Iks", preneo je Ukrinform.

Prema Tihijevim rečima, elementi koje će Zelenski predstaviti u SAD "nesumnjivo će ojačati, a ne oslabiti Ukrajinu i njene vojnike".

Institut za proučavanje rata primetio je da Brazil i Kina promovišu svoj mirovni plan u šest tačaka "Političko rešenje ukrajinske krize", čiji su ključni principi "naklonjeni Rusiji", naveo je ukrajinski portal i dodao da je Zelenski rekao da je kinesko-brazilski predlog o okončanju rata destruktivan.

Ovim povodom oglasila se i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zahrova je izjavila da više nema svrhe komentarisati izjave Vladimira Zelenskog.

image