Kako su britanski laburisti pogurali Faražovu pobedu

Nije zdravo za britansku politiku da Najdžel Faraž divlja po zemlji podstičući podele, ali takođe znamo da su u pogledu izbora najveći gubitnici zbog svega toga Riši Sunak i konzervativci, rekao je zvaničnik stranke aktuelnog premijera Kira Starmera objašnjavajući izbornu strategiju ove partije

Ne dozvolite da vaše vrednosti stanu na put vašoj pobedi, to je stajalo iza računice izbornog tima britanskog premijera Kira Starmera kada su odlučivali kako da se nose sa novom snagom tvrde desnice u britanskoj politici, strankom Reforma UK Najdžela Faraža, piše "Politiko".

Starmerovi izborni umovi znali su da će Faražov ulazak u ovogodišnje takmičenje naneti mnogo više štete konzervativcima desnog centra nego njihovoj Laburističkoj partiji.

Imajući to na umu, naložili su svojim kandidatima i timovima na terenu da ne gube vreme pokušavajući da se bore protiv Faraža, iako ga smatraju "toksičnim" zbog njegove "populističke, antiimigrantske i antievropske politike", kako se navodi u tekstu.

To je bio slučaj "neprijatelja vašeg neprijatelja", otkrio je jedan visoki laburistički zvaničnik.

"Nije zdravo za britansku politiku da Najdžel Faraž divlja po zemlji, podstičući podele. Ali takođe znamo da su u pogledu izbora najveći gubitnici zbog svega toga Riši Sunak i konzervativci", rekao je viši partijski pomoćnik. 

Odluka je bila tipična za nemilosrdni fokus koji je karakterisao Starmerovu izbornu kampanju. Direktor kampanje laburista Morgan Meksvini upario je najefikasnije kampanje u istoriji, osvojivši više od 60 odsto mesta u parlamentu sa samo 34 odsto glasova.

Rezultat laburističke odluke da Faražu daju slobodan prolaz bio je dramatičan. Neke analize sugerišu da su Sunakovi konzervativci izgubili čak 80 mesta u parlamentu jer su Faražovi kandidati podelili glasove desnice, dozvoljavajući laburistima da pobede. Da su ti reformski glasovi otišli ​​kandidatima konzervativaca, Starmerova većina bi bila znatno manja.

Na kraju, Reforma UK je osvojila 4,1 milion glasova, 14 odsto od ukupnog broja glasova, i pet mesta u parlamentu. To je bio dobar rezultat za Faraža, koji u početku nije ni trebalo da bude kandidat.

Kada je Sunak raspisao izbore 22. maja, iznenadili su se gotovo svi u britanskoj politici, uključujući i Faraža koji je rekao da nije spreman za kampanju, ali je manje od dve nedelje kasnije promenio mišljenje. Faražovo objavljivanje kandidature izazvalo je oduševljenje laburista. 

Mnogi Starmerovi stariji stratezi, uključujući Meksvinija, smatraju da je Faražovo prisustvo u nacionalnoj debati otrovno, ali su ostavili po strani svoje gađenje prema Faražovoj politici i prihvatili njegovu ruku pomoći da poraze torijevce i omoguće laburistima da pobede.

Upitan da li žale što se nisu jače borili protiv Reforme UK, jedan visoki laburistički političar je rekao da ne misli da je tako i da su njihove poruke glasačima bile ispravne.

Faražova stranka zauzela je drugo mesto u 98 od 650 poslaničkih mesta u Velikoj Britaniji, ali za izborne šefove laburista, ključna bitka je i dalje bila sa torijevcima.

"Ni na koji način nisam zadovoljan takvom politikom. Reforma UK je očigledno faktor u politici Ujedinjenog Kraljevstva i oni će pokušati da iskoriste nezadovoljstvo birača. Ne kažem da će sledeći izbori biti ista bitka kao i prošli", rekao je neimenovani stranački zvaničnik laburista.

Luk Tril, iz organizacije "Mor in komon", koji je vodio fokus grupe tokom izbora, rekao je da je odbijanje laburista da se bore protiv Faraža bilo rizično. Dok je Reforma osvojila većinu glasova među ljudima koji bi inače podržavali torijevce, Faraž je takođe zaustavio laburiste da ponovo pridobiju glasače koji su podržavali konzervativce Borisa Džonsona 2019, naročito one u nekadašnjim industrijskim sredinama.

"Dobar deo glasača torijevaca koje je Reforma uzela bili su ljudi koji su u nekom trenutku glasali za laburiste, što je ovu stranku ostavilo na daleko nestabilnijem terenu u industrijskim sredinama nego što bi bili da su direktno ciljali Faraža", smatra Tril.

Odluka laburista da se ne bore protiv Faraža bila je "prilično kratkoročni pristup" i rizikovala je da politiku odvuče dalje udesno i dalje od Starmerovih progresivnih prioriteta u vezi sa imigracijom i porezima, dodao je Tril.

"Razumem radost koju su osetili kada su videli da njihov protivnik pati jer se pojavila Faražova pretnja, samo nisam uveren da je na kraju donela korist laburistima koliko oni misle da jeste", zaključuje Tril.