Svet

Deo Evrope pod vodom: Kiša ne prestaje da pada, prebrojavaju se stradali (VIDEO)

Rumuniju, Češku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, južnu Nemačku i delove Austrije pogodile su obilne padavine što je izazvalo razorne poplave
Deo Evrope pod vodom: Kiša ne prestaje da pada, prebrojavaju se stradali (VIDEO)© Tanjug/AP/Krzysztof Zatycki

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi koje je doneo ciklon Boris povećao se na 15, a reč je o najgorim poplavama u poslednje dve decenije na području od Austrije do Rumunije.

U Češkoj je evakuisano više od 12.000 ljudi, a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje, navodi Rojters.

U Rumuniji su poplave proteklog vikenda odnele šest života, dok su u Austriji stradali vatrogasac i dvojica muškaraca od 70 i 80 godina.

Poljska agencija PAP javila je da je u Poljskoj pet osoba poginulo u poplavama.

U Češkoj Republici jedna osoba je izgubila život usled nevremena, rekao je policijski zvaničnik.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter izjavio je da je vlada u Budimpešti potpuno spremna za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka i da je 12.000 vojnika u pripravnosti za pružanje pomoći.

Za porast vodostaja Dunava priprema se i slovačka prestonica Bratislava.

U Austriji su tokom noći nivoi reka opali, ali su zvaničnici najavili drugi talas kiša i poplava.

U Češkoj vodostaj dostigao opasne nivoe u desetak oblasti širom zemlje, plaveći kuće i puteve u više gradova i sela. Na Alpima je već pao prvi sneg, a zabelelo se i na Jahorini.

U Austriji, koja je pogođena obilnim padavinama koje je centralnoj i istočnoj Evropi doneo ciklon Boris, najteža situacija sa poplavama je u pokrajini Donja Austrija, koja je u nedelju proglašena za područje katastrofe.

Zbog obilnih padavina saobraćaj u Beču danas je delimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu, mnoge ulice su zatvorene, a do nekih zgrada se može doći samo čamcem, javljaju austrijski mediji.

List "Hojte" prenosi da je javni prevoz u zastoju i da je podzemna železnica delimično zatvorena zbog kvarova metroa usled poplava izazvanih obilnim kišama.

U Beču je do sada u nevremenu šest osoba povređeno, saopštile su gradske vlasti na konferenciji za novinare.

Stotine ljudi spaseno je tokom vikenda u Donjoj Austriji, koja je teško pogođena poplavama i proglašena za područje katastrofe.

Neverovatne količine kiše, ponegde čak četiri puta veće od prosečnih vrednosti u septembru, dovele su do izuzetno teške situacije u istočnoj Austriji.

Iako je noć između nedelje i ponedeljka u Donjoj Austriji bila mirna, meteorolozi su za danas prognozirali jaku kišu, navodeći da će pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Zvaničnici u Mađarskoj upozoravaju na rast vodostaja Dunava

Vodostaj reka u centralnoj Evropi nastavlja da raste, uključujući i Dunav.

U Budimpešti su zvaničnici upozorili na prognoze da će vodostaj Dunava porasti i premašiti visinu od 8,5 metara, što je blizu rekordne vrednosti od 8,91 metara koliko je zabeleženo 2013. godine, pošto kiša nastavlja da pada u Mađarskoj, Slovačkoj i Austriji.

"Prema prognozama, jedna od najvećih poplava posle više godina bliži se Budimpešti, ali mi smo za to spremni", rekao je gradonačelnik mađarske prestonice Gergelj Karačonj.

Poljska se i danas bori sa poplavama

Poljska se i danas bori sa poplavama izazvanim obilnim kišama koje je doneo ciklon Boris, a zbog kritične situacije vlada planira da tokom dana proglasi stanje prirodne katastrofe, javlja poljska agencija PAP.

U Nisi je evakuisana bolnica, dok je Vroclav pod upozorenjem na poplave, a velika šteta je pričinjena u Ladek-Zdroju i okolini.

Vlada će danas zbog poplava održati vanrednu sednicu, a planirano uvođenje stanja prirodne katastrofe omogućiće da teret upravljanja krizom bude prenet sa lokalnih samouprava na vladu, navodi poljska agencija.

Gradonačelnik Vroclava Jacek Sutrik objavio je noća upozorenje na poplave za Vroclav i naveo da bi kroz grad mogla proteći maksimalna očekivana količina vode, odnosno oko 3.000. kubnih metara u sekundi.

Očekuje se da će plavni talas stići do Vroclava u utorak.

Situacija je kritična i u Nisi u regionu Opolja, gde voda u pojedinim naseljima preplavljuje ulice.

Dramatične scene zabeležene su u Nisi u okružnoj bolnici, gde je voda ušla u bolničko odeljenje Hitne pomoći, odakle su pacijenti evakuisani pontonima i čamcima, navodi PAP.

Nacionalni zdravstveni fond saopštio je da su evakuisana 33 pacijenta, među kojima su deca, trudnice i pacijenti sa internih i hirurških odeljenja.

Stanovnici Ladek-Zdroja, koji se sećaju poplave 1997. godine, tvrde da je sada situacija mnogo gora.

U Ladeku je voda oštetila skoro sve mostove, uključujući i most iz 16. veka.
Grad je prekriven blatom, muljem i šljunkom.

Poljski geolog Kšištof Galoš upozorio je u nedelju da se povećava rizik od klizišta u oblastima pogođenim poplavama.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da će od danas biti obustavljena nastava u 350 obrazovnih ustanova u četiri regiona na područjima ugroženim poplavama, pre svega u oblastima Donja Šleska i Opolje.

Reke u Hrvatskoj još daleko od opasnih nivoa

Usled obilnih padavina proteklih dana naglo su porasli vodostaji reka u Hrvatskoj, ali su još daleko od opasnih nivoa, iako je prošle sedmice bilo mestimičnih izlivanja.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda kaže da odbrana od poplava nema.

"Malo je porasla Kupa, Sava u Zagrebu, ali ništa dramatično", rekao je Novosel za HRT.

Prati se, kaže, vodostaj Dunava, dok su prognoze za Muru i Dravu ublažene.

"Hidrolozi iz Mađarske prognoziraju visoki vodostaj Dunava u Budimpešti, iznad +800. Možda ima pet vodostaja koji su bili iznad toga u poslednjih 70-80 godina. To jasno mora doći i kod nas, imamo vremena za pripremu. U Mađarskoj se vrhunac očekuje s petka na subotu. Ima 200 kilometara od Budimpešte do Batine. Znači, tek početkom naredne sedmice očekujemo taj talas u Hrvatskoj", rekao je Novosel.

Istakao je da za razliku od Dunava, puno brže putuju bujične reke kao što su Kupa i Sava, koja se izlila u petak, ali nije bilo opasnosti za Zagreb niti za područja nizvodno.

Mura i Drava su u ovom trenutku sigurne, rekao je Novosel i dodao da sa Savom u Hrvatsko neće biti problema.

Pojašnjava da, zbog suše tokom leta, obilne padavine prethodnih dana većinom je upila zemlja i zato nije bilo visokog vodostaja Kupe ni ostalih vodotoka.

Prema rečima Novosela, situacija u evropskim zemljama je dramatična.

"Siguran sam da su oni izvukli neke pouke. Kad u dva dana padne 300 do 400 milimetara kiše, tu jednostavno odbrane nema. Priroda je nekad neumoljiva i jača od ljudske ruke", naveo je Novosel.

image