Svet

Šta će ruske kompanije predstaviti na sajmu vazduhoplovstva i naoružanja u Južnoj Africi?

U pitanju je sajam koji se održava na svake dve godine, a na ovogodišnjem AAD se očekuje učešće više od 300 kompanija iz velikog broja država
Šta će ruske kompanije predstaviti na sajmu vazduhoplovstva i naoružanja u Južnoj Africi?© Petrov Sergey/news.ru

Na međunarodnom sajmu vazduhoplovstva i naoružanja - "Vazduhoplovstvo i odbrana Afrike 2024" (African Aerospace and Defence, AAD) koji se održava u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici, ruska kompanija "Rosoboroneksport" će predstaviti neke od savremenih sistema za zaštitu oklopnih vozila od dronova, bespilotne letelice, oklopna vozila, kao i niz streljačko naoružanja.

Kako se navodi u saopštenju "Rosoboroneksporta", na sajmu koji se održava od 18. do 22. septembra u vazduhoplovnoj bazi "Vaterklof centurion", kompanija će organizovati jedinstvenu izložbu ruskih izlagača na kojoj će biti prikazano više od 250 primeraka vojnih, civilnih i višenamenskih proizvoda. 

Inače u pitanju je sajam koji se održava na svake dve godine, a na ovogodišnjem AAD se očekuje učešće više od 300 kompanija iz velikog broja država.

"Većina eksponata je uspešno korišćena u realnim uslovima i modernizuje se uzimajući u obzir iskustva iz savremenih vojnih operacija", napominje "Rosoboroneksport".

Prema pisanju kompanije, savremeni vojni sukobu su pokazali potrebu za dodatnom zaštitom oklopnih vozila od novih pretnji - poput izviđačkih, borbenih i višenamenskih bespilotnih letelica.

Zbog toga će kompanija prvi put u Africi predstaviti savremene sisteme za zaštitu oklopnih vozila, među kojima je i čuvena "nakidka", koja u velikoj meri smanjuje toplotni i radarski odraz tenkova i drugih oklopnjaka. Pored toga, ruska kompanija će predstaviti i nove modele rešetkastog oklopa, kao i komplete dinamičke zaštite oklopnih vozila.

Jedna od glavnih stavki na izložbi ruskih preduzeća su i oklopna vozila točkaši, koja služe za transport motorizovanih jedinica, pružanje vatrene podrške, kao i za evakuaciju ranjenih i pružanje prve pomoći.

Stoga će posetioci imati priliku da vide vozila kao što su "tajfun-k", ZA-SpN "titan", Z-STS "ahmat", "spartak", "tigar" i modernizovano sanitetsko vozilo "linza", koja su u potpunosti sastavljena od komponenti domaće proizvodnje u sklopu programa zamene uvoznih delova.

Što se tiče vazduhoplovnog segmenta, ruske kompanije predstaviće savremene transportne i borbene avione i helikoptere, među kojima je i strateški bombarder Tu-160, kao i školsko-borbeni avion Jak-130, čija će modernizovana verzija biti predstavljena 2024. godine za promociju na svetskom tržištu.

Pored aviona i helikoptera, tu su i bespilotne letelice, poput izviđačko-borbene "orion-e", izviđačke "orlan-10e", "orlan-30" i S-350 "skat", kao i lutajuća municija "kub-e".

Za opremanje vojnih, specijalnih i policijskih jedinica, "Rosoboroneksport" će na svom štandu prikazati širok spektar streljačkog oružja, uključujući automatske puške "kalašnjikov" serije 200, AK-15, AK-308 i AK-19.

Takođe, posetioci će moći da se upoznaju sa ruskim snajperskim puškama "čukavin" i "dragunov" (sa preklapajućim kundakom), pištoljima MPL, PLC, MPL-1,  "viking" i automatom PPK-20. U sklopu izložbe streljačkog naoružanja biće predstavljeni i različiti termovizijski i optički nišani.

Pored vojne, kompanija će izložiti i opremu za policijske jedinice kao što su traumatski pištolji PB-4SP "osa", višenamenski štitovi i niz ručnih šok, dimnih i drugih ručnih bombi.

"Rosoboroneksport" će delegacijama afričkih zemalja sa izlazom na more demonstrirati sposobnosti patrolnog broda projekta 22160 i brze višenamenske, jurišne i desantne čamce i plovila iz porodice BK-10 i BK-16

Pored toga, predstavnici ruskih kompanija će imati niz sastanaka sa partnerima sa afričkog kontinenta, na kojima će biti dogovorena dalja saradnja u domenu naoružanja i vojne opreme.

image