Novi atentat na Trampa: Šta se do sada zna i kakva je ukrajinska veza

Predsednički kandidat Donald Tramp ponovo je bio meta pokušaja ubistva

Bivši predsednik SAD i predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp za dlaku je izbegao novi pokušaj ubistva, kada su agenti Tajne službe otvorili vatru na atentatora koji se krio u žbunju Trampovog golf terena na Floridi.

Agenti su ga otkrili pošto je kroz ogradu terena za golf proturio cev puške, najmanje 250 metara od Trampa.

Osumnjičeni za pokušaj ubistva identifikovan je kao Rajan Vesli Rut, građevinski radnik sa Havaja rođen 1966. godine.

Rut je uhapšen dok je crnim "nisanom" pokušao da pobegne sa terena na kojem je Tramp igrao golf. Na mestu na kojem su ga otkrili agenti Tajne službe pronađena su dva ranca, "gopro" kamera i automatska puška nalik "kalašnjikovu".

Prema informacijama koje prenose američki mediji, Rajan Vesli Rut se po društvenim mrežama hvalio kako je jedno vreme proveo kao dobrovoljac u Ukrajini, te da je kasnije pomagao u regrutaciji boraca za taj front, navodno iz redova avganistanskih vojnika koji su pobegli od talibana.

Osumnjičeni za atenat na Trampa tada je rekao da se sam nikada nije borio u Ukrajini i da su ga odbili zato što je prestar i nema vojno iskustvo. On je tvrdio i da je sastavio spisak stotina Avganistanaca koji su se nalazili između Irana, Pakistana i Avganistana, a koje je želeo da nekako pošalje u Ukrajinu.

Rut je za "Njujork tajms" rekao i da je bio u Vašingtonu gde je tražio da se sastane sa nekim od kongresmena. Govorio je o "potkupljivanju korumpiranih zvaničnika i falsifikovanju pasoša" kao i da čini sve što je potrebno da dovede Avganistance u Ukrajinu, ali da je bilo jasno da nije imao pravi način da ostvari svoje ciljeve, ističe američki list.

Agenti FBI koji istražuju pokušaj ubistva na Donalda Trampa očekuju da će Federalni sud u Južnoj Floridi zahtevati "procenu mentalnog zdravlja" Rajana Veslija Ruta pre bilo kakvog mogućeg krivičnog postupka, rekao je izvor za Si-En-En.

Na osnovu brojnih "nesuvislih" objava na mrežama za koje se veruje da su Rutove u vezi sa međunarodnim geopolitičkim događajima, taj izvor je naveo da savezni istražitelji očekuju da će njegovo mentalno zdravlje biti ispitano u okviru sudskog postupka kako bi se utvrdilo da li je sposoban za suđenje.

Rut je više puta izrazio žestoku podršku Kijevu u desetinama često besmislenih objava 2022, navodeći da je spreman da se bori i umre za Ukrajinu i da "treba da spalimo Kremlj do temelja", izvestio je Si-En-En.

"Želeo bih da kupim raketu od vas. Želim da stavim na nju bojevu glavu i završim sa Putinovim bunkerom u Crnom moru", napisao je u poruci Ilonu Masku.

"Spreman sam da odletim za Krakov i odem do granice sa Ukrajinom da se dobrovoljno prijavim, borim i umrem... Mogu li ja da budem primer Moramo da pobedimo", naveo je na Iksu u martu 2022.

Kako je dodao izvor Si-En-Ena, nije podignuta optužnica, ali procene mentalnog zdravlja nisu neuobičajene u slučajevima koji uključuju pretnje federalnim zvaničnicima od strane pojedinaca koji možda imaju problema sa mentalnim zdravljem.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp se, u međuvremenu, vratio na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi i obratio pristalicama, poručivši im da je bezbedan i da ga ništa neće zaustaviti.

Bela kuća je, nakon incidenta na Floridi, saopštila da su predsednik SAD Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris obavešteni o bezbednosnom incidentu na Trampovom međunarodnom golf terenu. "Osetili su olakšanje kada su saznali da je bezbedan. Njihov tim će ih redovno obaveštavati o razvoju situacije", navela je Bela kuća.

Rut je pre više od dve decenije osuđen zbog posedovanja oružja za masovno uništenje - odnosno automatske puške.

Rut je tada imao 36 godina i uhapšen je nakon tročasovnog sukoba sa policijom kada se zabarikadirao u lokalnu firmu za pokrivanje krovova u Grinsborou u Severnoj Karolini nakon što je jurio pokušao da pobegne saobraćajcima mašući vatrenim oružjem.

Na osnovu javno dostupnih informacija, Rut - inače registrovani demokrata koji je prema sopstvenom priznanju 2016. glasao za Trampa - ima poduži policijski dosije zbog, između ostalog, "kršenja zakona o oružju" i "terorističkih pretnji" iz 2002.

Ovo je bio drugi pokušaj ubistva predsedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa za dva meseca.

Prvi pokušaj se dogodio 13. jula u gradiću Bejker u Pensilvaniji. Tomas Metju Kruks pucao je na Donalda Trampa na skupu u Batleru, kada je Tramp zadobio povredu uha.

Dva atentata u razmaku od nekoliko meseci izazvala su sumnje u javnosti i spekulacije da neko Trampu radi o glavi.

Uzbunjivač Edvard Snouden doveo je u pitanje to da američke obaveštajne agencije nisu imale nikakav "kontakt" sa osumnjičenim, ukazujući na njegove navodne veze sa Ukrajinom i glasnu podršku Kijevu.

"Za sada znamo malo, ali s obzirom na lično i javno učešće navodnog Trampovog atentatora u vojnim aktivnostima u Ukrajini, teško je zamisliti da agencije Bele kuće mogu da tvrde da su im čiste ruke i da nisu imale nikakav kontakt. Oseća se nešto od Osvaldovih vibracija ovde", napisao je Snouden na Iksu.