Svet

Kriminalna prošlost i ukrajinske veze: Kako je napadač znao kad Tramp igra golf

Za razliku od prvog atentata na javnom skupu, drugi napad se dogodio na mestu i u vreme čija satnica i lokacija nisu otvoreni za javnost jer predstavljaju deo privatnih aktivnosti bivšeg predsednika SAD
Kriminalna prošlost i ukrajinske veze: Kako je napadač znao kad Tramp igra golf© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Poznatom uzbunjivaču i bivšem pripadniku američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu sve je zamirisalo na Li Harvi Osvalda, osumnjičenog za atentat na Džona Kenedija, dok je komentarisao uhapšenog za novi pokušaj ubistva republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa - Rajana Ruta (58).

Osim što je u desetinama objava na društvenim mrežama vatreno podržavao Ukrajinu, Rut je, kako su svojevremeno pisali mejnstrim zapadni mediji poput "Njujrok tajmsa", "Fajnenšel tajmsa" ili "Njuzvika", kao volonter, kako su ga predstavili, bio u Ukrajini 2022. da pomogne njenu borbu, a po sopstvenom svedočenju regrutovao je i dobrovoljce za ukrajinsku vojsku ili stranu legiju. 

S obzirom na njegove vojne aktivnosti, teško je zamisliti da obaveštajne službe SAD nisu imale nikakav kontakt s njim, konstatuje Snouden. Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin ukazuje da vlasti SAD znaju svakog čoveka koji je otišao u Ukrajinu i da je vreme da objasne šta konkretno znaju o ovom pojedincu.

Konzervativni aktivista Džek Posobek uveren je da su šanse "nula odsto" da Rut nikada nije bio u kontaktu sa nekim iz obaveštajne službe povodom svojih ukrajinskih aktivnosti, dok kontroverzni radijski voditelj Aleks Džouns tvrdi da je atentator na Trampa bivši američki borac koji je služio u ukrajinskoj Legiji stranaca.

Jedno od intrigantnih pitanja u nizu mnogih oko ličnosti novog napadača jeste svakako: kako je on znao u koje vreme će bivši predsednik SAD igrati golf u svom klubu? Odlazak Donalda Trampa na golf terene je odluka u "poslednjem minutu", rekao je dobro upućeni izvor za Si-En-En. 

Jer za razliku od prvog atentata koji je dogodio na javnom, predizbornom i unapred najavljenom skupu, ovog puta puška se pojavila iz žbunja usred privatnog života Donalda Trampa.

Jedna od mogućnosti je da u Tajnoj službi i policijskim i bezbednosnim organima koji se bave zaštitom Donalda Trampa postoji nekakav odliv odgovarajućih informacija, a druga da je napadač danima osmatrao i čekao svoju priliku, ukazuje za RT Balkan bivši načelnik u BIA Radiša Roskić.

"Šta je verovatnije teško je reći. Atentator je u ovom slučaju lice sa kriminalnom prošlošću, suđen i kažnjavan zbog neovlašćenog držanja i nošenja oružja, proklamovani pristalica američke pomoći i većih i jačih američkih aktivnosti kada je u pitanju sukob u Ukrajini. Takva ličnost je u stanju, s obzirom na očigledno vrlo visoku motivaciju, da danima bude postavljen i čeka pojavu Trampa na golf terenima", kaže Roskić. 

Komentarišući njegove aktivnosti u Ukrajini i moguća saznanja koja je obaveštajna služba po tom osnovu morala da ima o njemu, bivši načelnik BIA kaže da takva lica po pravilu budu pod odgovarajućom pažnjom bezbednosnih organa.

"Moguće je da se radi o propustima analitičkog dela aparata bezbednosnih službi u Americi, ali isto tako nije teško pretpostaviti je atentatoru koji ima takva politička stremljenja i takve ekstremne stavove kada su u pitanju svetska zbivanja i ona u SAD malo potrebno da bi pristupio nekom ovakvom aktu", navodi Roskić.

Politikolog Aleksandar Pavić smatra da je informacije o kretanju bivšeg predsednika SAD napadač mogao dobiti ili iz Trampovog okruženja ili od Tajne službe koja ga obezbeđuje.

"A Tajna služba je već pod ozbiljnom sumnjom zbog potpuno neadekvatnog obezbeđivanja tokom prvog atentata. Ta tajna služba je prepuna ljudi koji su službenici 'duboke države', one koja je ustala protiv Trampa", kaže Pavić za RT Balkan.

On dodaje da zbog njegovih aktivnosti u Ukrajini nema šanse da Rut nije imao koordinaciju i kontakte sa nekim iz američkih tajnih službi.

"To je jednostavno isključeno. On je otvoreno regrutovao dobrovoljce, a to je nemoguće bez američkih tajnih službi. Da li je on neki spoljni saradnik ili neko ko je njihov skriveni ili pravi agent, to i nije toliko bitno, oni i ne koriste svoje prave agente za ovakve poslove koje on radi. Ali nema šanse da nije povezan sa američkim obaveštajnim službama, a sigurno i sa ukrajinskim", uveren je Pavić.

Ovo je već drugi put da Trampa uzimaju na nišan posle predsedničke debate, što je samo po sebi zanimljivo, ukazuje novinar RT internešenela Nebojša Malić.

"Tu je onda i činjenica da je osumnjičeni nekako znao gde će Tramp da bude, i uspeo da se namesti sa automatom na puškomet. A treća zanimljiva stvar je što se radi o čoveku koji bukvalno ide u medije po pamet i veruje u svaku 'trenutnu stvar' koja mu se servira iz liberalnog establišmenta", kaže Malić.

On ističe da postoje dokazi da je Trampov napadač išao u Ukrajinu, skupljao pare za "azovce" i hteo da regrutuje borce iz Avganistana da se bore protiv Rusije.

"To se ne radi onako privatno, već tu mora da su umešani prsti neke službe. I onda se postavlja pitanje, ko je šta znao i kada. A ako je suditi po FBI istrazi atentata u Pensilvaniji, nećemo nikada saznati", zaključuje Malić.

Posebno je zabrinjavajuće što je ovo drugi atentat na Trampa i to samo devet nedelja nakon što je pucano na njega na predizbornom skupu u Pensilvaniji kada je i ranjen.

"Unapred se projektuje atmosfera haosa oko izbora i to odgovara 'dubokoj državi' jer ona nije sigurna u ishod izbora i unapred prave haotično okruženje. To je deo njihovog plana jer smatraju da ne mogu više da vladaju u normalnim okolnostima čak i kad bi formalno Kamala Haris pobedila na izborima", navodi Pavić.

On dodaje da je ista ta "duboka država" svet dovela na ivicu globalnog sukoba.

"Oni su sad u fazi da im odgovara i unutrašnji sukob u samoj Americi, a i globalni sukob i to je ono što je najopasnije od svega. Atentati na Trampa su samo deo šire strategije sprovođenja tih haotičnih scenarija u delo", kaže Pavić.

image