Tokajev objasnio situaciju Šolcu: Rusija je vojno nepobediva

Kako bi se postigao mir u Ukrajini, neophodno je pažljivo razmotriti mirovne inicijative različitih država i doneti odluku o prekidu sukoba, a zatim preći na razgovore o teritorijalnim pitanjima, ukazao je kazahstanski predsednik

Rusija je vojno nepobediva, dalja eskalacija u Ukrajini će dovesti do nepopravljivih posledica po celo čovečanstvo, izjavio je predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Posledice će uticati i sve zemlje koje su direktno uključene u rusko-ukrajinski sukob, ukazao je Tokajev u razgovoru sa nemačkim kancelarom u Astani.

Kako prenosi pres-služba kazahstanskog predsednika, Tokajev je istakao da je dobra šansa za postizanje primirja propuštena kada je Ukrajina odbila da zaključi Istanbulski sporazum.

"Ali prilika za mir i dalje postoji. Neophodno je pažljivo razmotriti mirovne inicijative različitih država i doneti odluku o prekidu sukoba, a zatim preći na razgovore o teritorijalnim pitanjima", naveo je Tokajev i podržao plan koji su predložile Kina i Brazil.

"Lideri država dolaze i odlaze, ali narodi, posebno susedni, moraju da žive u miru i međusobnom razumevanju", naglasio je kazahstanski predsednik.

Kazahstan sa Rusijom ima najdužu kopnenu granicu na svetu, a njihova saradnja se razvija u okviru strateškog partnerstva i savezništva, istakao je on.

Sa druge strane, u Kazahstanu se sa istinskom simpatijom odnose prema ukrajinskom narodu i njegovoj jedinstvenoj kulturi, naveo je Tokajev i dodao: "Nikada nije bilo nesuglasica među našim državama. Ambasada naše zemlje nastavlja da funkcioniše u Kijevu".

Šolc je u ponedeljak doputovao u zvaničnu posetu Kazahstanu radi učešća na drugom samitu "Centralna Azija + Nemačka" gde su u planu razgovori o realizaciji zajedničkih investicionih projekata.