Svet

Loši odnosi sa EU i izvinjenje Južnoj Osetiji: Da li se Gruzija okreće Moskvi?

Vladajuća koalicija "Gruzijski san", bez obzira na pritisak, želi da vodi suverenu politiku, a ne da bude nečiji vazal i da ponovo ratuje sa Rusijom kako bi zadovoljila želje Brisela i Vašingtona
Loši odnosi sa EU i izvinjenje Južnoj Osetiji: Da li se Gruzija okreće Moskvi?© Yi Gaochao / Global look press

Govor "najmoćnijeg čoveka Gruzije" na predizbornom mitingu, Bidžina Ivanišvilija, potvrdio je najavu da se zvanični Tbilisi, nakon više od 20 godina rusofobije i evropskih integracija, okreće dobrosusedskim odnosima i primirju sa Južnom Osetijom. Za sada na rečima, a nakon opštih izbora krajem oktobra, možda i na delu. 

Progon Sakašvilija i mir sa susedima

Gruzija će smoći snage da se izvini za rat sa Južnom Osetijom 2008. nakon pobede vladajuće partije "Gruzijski san" na parlamentarnim izborima 26. oktobra, izjavio je njen osnivač Bidžina Ivanišvili tokom izbornog mitinga u gradu Gori. 

Ivanišvili je objasnio potrebu za ustavnom većinom za "Gruzijski san", kako bi se pred lice pravde priveo "Ujedinjeni nacionalni pokret" bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, glavnog krivca za događaje iz 2008. godine.

"Odmah po završetku izbora 26. oktobra, kada će ratni huškači biti osuđeni i kada će svi odgovorni za rušenje gruzijsko-osetinskog prijateljstva dobiti najstroži pravni odgovor, definitivno ćemo smoći snage da se izvinimo zbog činjenica da je, po instrukcijama [spolja], izdajnički 'Nacionalni pokret' 2008. godine zahvatio plamenom našu braću i sestre Osetine", rekao je Ivanišvili. 

Prema rečima Ivanišvilija, ovaj obračun će se završiti praštanjem, koje je osnova hrišćanske vere, i iskrenim pomirenjem.

Sakašvili, koji je sada državljanin Ukrajine, napustio je Gruziju 2013. godine, nakon čega su protiv njega u zemlji pokrenuta četiri krivična postupka. Sakašvili je zatim u oktobru 2021. tajno doputovao u Gruziju, ali je priveden, te optužen za ilegalan prelazak granice. Bivši predsednik trenutno služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja. "Gruzijski san" smatra bivšeg predsednika glavnim krivcem za rat 2008. godine i planira da krivično goni ne samo njega, već i njegove tadašnje saradnike.  

Gruzija ne želi sudbinu Ukrajine 

Nakon petodnevnog rata, odnosi Gruzije sa Rusijom, kao i sa Južnom Osetijom i Abhazijom, blago rečeno su napeti. Međutim, nakon dolaska na vlast koalicije "Gruzijski san" i početka Specijalne vojne operacije i to se postepeno menja.

Bez obzira što je spoljnopolitički cilj Tbilisija i dalje članstvo u Evropskoj uniji, "Gruzijski san" želi dobre odnose i sa Zapadom i sa Istokom, uključujući i Rusiju. O tome ne svedoči samo želja za pomirenjem sa Južnom Osetijom, već i druga dela. 

Najpre Tbilisi tvrdi da zapadne zemlje žele da otvore "drugi front", terajući Gruziju da pokrene novi rat sa Južnom Osetijom, kako bi se revanširala za poraz iz 2008. i naterala Moskvu da prebaci deo vojske na drugi pravac. Ali "Gruzijski san" ne samo da ne želi ponovo da ratuje, već otvoreno govori da ne želi da bude nova Ukrajina.

"Gruzija nije nečiji vazal, Gruzija nije zemlja koju će neko iskoristiti u svojim interesima da uništi svet i ponovi sudbinu Ukrajine", izjavio je gradonačelnik Tbilisija Kakha Kaladze početkom juna.

Takođe, Gruzija je zabranila izvoz naoružanja Ukrajini, krivično goni gruzijske plaćenike koji ratuju na strani Kijeva, protivi se uvođenju sankcija Rusiji i ne želi da prekida vazdušni saobraćaj sa Moskvom.

Štaviše, u poslednje vreme se sve više spekuliše da Moskva i Tbilisi mogu da ponovo uspostave diplomatske odnose nakon njihovog jednostranog prekidanja od strane Gruzije 2008. godine, što nikako ne odgovara Briselu i Vašingtonu.

Antievropski zakoni i nova revolucija 

Zakon o stranim agentima je početkom avgusta stupio na snagu u Gruziji, nakon žestoke rasprave u parlamentu, sukoba na ulicama i protivljenja predsednice Salome Zurabišvili. Zakon obavezuje nevladine organizacije i medije koji ostvaruju više od 20 odsto prihoda iz inostranstva da se registruju u Nacionalnoj agenciji za javni registar.

Zakon je izazvao buru u gruzijskom društvu koje je ostalo podeljeno po tom pitanju. Tbilisi želi više da kontroliše NVO sektor koji ima nekoliko stotina organizacija u zemlji sa tri miliona stanovnika i koje se uglavnom finansiraju sa Zapada.  

Evropska unija je pripretila blokiranjem pregovora o članstvu, međutim Tbilisi to nije zaustavilo da sprovodi nezavisnu politiku. Štaviše, Gruzija želi da zabrani istopolne brakove, LGBT propagandu i promenu pola. Predloženo je da se predstavnicima LGBT zabrani usvajanje dece, održavanje demonstracija u cilju promovisanja netradicionalnih odnosa, kao i operacije promene pola.

Vladajuća koalicija "Gruzijski san" planira da u bliskoj budućnosti usvoji 19 zakona pod opštim nazivom "protiv LGBT propagande među maloletnicima i zaštite porodičnih vrednosti", rekao je u junu predsednik parlamenta Šalva Papuašvili.

Pošto politika Tbilisija svakako nije u skladu sa "Evropskim vrednostima", Gruzija se susreće sa velikim pritiskom i mogućom novom "obojenom revolucijom". Spoljna obaveštajna služba Rusije upozorava da SAD planiraju da uključe OEBS u izbornu prevaru u Gruziji. 

Predviđeno je da OEBS/ODIHR objavi privremeni izveštaj 10-20 dana pre glasanja, u kojem se zaključuje da u Gruziji ne postoje uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora, što može izazvati nove proteste proevropske opozicije sa ciljem smene vlasti. 

Takav scenario je viđen 2003. godine kada je već pomenuti Sakašvili došao na vlast. Zbog toga "Gruzijski san" ne želi da naseda na provokacije i rizikuje potpuno obustavljanje pregovora sa EU zarad nezavisne politike. 

Ni Brisel ni Vašington ne žele da se pomire sa takvom politikom kandidata za članstvo u EU, što se vidi i po zvaničnim izjavama, pa stoga treba očekivati da će predstojeći opšti izbori biti veoma "vrući". Međutim, kako pokazuje praksa, rusofobija u EU se ne isplati, a u Tbilisiju to definitivno bolje razumeju.

image