Orban odložio govor u EP zbog poplava u Mađarskoj

Mađarski lider trebalo je da u sredu govori u parlamentu u Strazburu i predstavi program aktivnosti mađarskog predsedavanja Savetom EU

Mađarski premijer Viktor Orban je odložio govor koji je trebalo u sredu da održi u Evropskom parlamentu zbog poplava koje su pogodile tu zemlju, a koje su  izazvane ciklonom "Boris".

"Zbog ekstremnih vremenskih uslova i tekućih poplava u Mađarskoj, odložio sam sve svoje međunarodne obaveze", rekao je Orban.

Mađarski lider trebalo je da u sredu govori u parlamentu u Strazburu i predstavi program aktivnosti mađarskog predsedavanja Savetom EU.

Iz EP je saopšteno da je predsednica EP Roberta Mecola razgovarala sa Orbanom i naglasila da će Parlament učiniti sve što može da ugroženima pruži pomoć, prenosi "Politiko".

U saopštenju se dodaje da je Mecola navela da će razgovarati sa političkim grupama da se sednica, koja je zakazana za ovu nedelju odloži.

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi koje je doneo ciklon "Boris" povećao se na 15, a reč je o najgorim poplavama u poslednje dve decenije na području od Austrije do Rumunije, uključujući Mađarsku.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter izjavio je da je vlada u Budimpešti potpuno spremna za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka i da je 12.000 vojnika u pripravnosti za pružanje pomoći.