Smajlovićeva: Može se očekivati novi atentat na Trampa

Dakle, 48 sati nakon nekog ovakvog događaja obično neko pokuša nešto drugo, a čak i ako ne pokuša, razmišlja o tome, navela je Ljiljana Smajlović

Bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp preživao je još jedan atentat, jedva dva meseca otkako je za dlaku izbegao metak na mitingu u Pensilvaniji.

Novinarka i autorka emisije "Relativizacija" Ljiljana Smajlović navela je za RTS da je Rajan Vesli Rut bio poznat mnogima u Vašingtonu, pokušavao je da prikupi plaćenike za rat u Ukrajini, govorio negativno o Donaldu Trampu i pozivao na nuklearni rat protiv Rusije.

Strelac sa puškom vrebao je Donalda Trampa iz žbunja oko golf terena na njegovom imanju na Floridi, udaljen ne više od 450 metara.

Atentator je uhvaćen i predao se bez otpora.

Ljiljana Smajlović kaže da je atentator Rajan Vesli Rut bio veoma poznat mnogima u Vašingtonu.

Navodi da je Rut prikupljao plaćenike za Ukrajinu i da je napisao i knjigu u kojoj poziva na atentat na Putina i nuklearni rat protiv Rusije a govorio je o Trampu kao 'retardiranom bezumniku'".

"Njega je intervjuisalo mnogo medija. Agitovao i prikupljao plaćenike za borbu u Ukrajini. Objavio knjigu 'Rat koji se ne može dobiti' u kojoj poziva na atentat na Vladimira Putina i da Amerikanci treba da započnu nuklearni rat protiv Rusije", kaže Smajlovićeva.

"U knjizi kaže da je Tramp 'debilan, retardiran i bezumnik'. Taj čovek je intervjuisan za 'Njujork tajms', na većini televizija, sastajao se sa Helsinškom komisijom Kongresa SAD, delio je ratnohuškačka uverenja mnogih ljudi u Vašingtonu", dodaje ona.

Iako, kako kaže, da sada izgleda kao neki usamljeni strelac, Vašington post piše o Rutu kao čoveku "donkihotovske prošlosti."

"U literaturi i u popularnoj mitologiji, u liku Don Kihota ima nešto uzvišeno i romantično, nema ničeg negativnog. Tako da se postavlja pitanje zašto republikanski kandidat nije bolje štićen", dodaje Smajlovićeva.

"Sve ovo čemu sada govorimo pričalo se i posle prvog atentata na Trampa a objašnjenje američke administracije je bilo, da je sada predsednik, bio bi mnogo bolje zaštićen, ali je samo kandidat za predsednika", konstatuje ona.

Takođe, Smajlovićeva ukazuje na to kako je teško shvatiti kako je napadač mogao da zna da će Tramp baš tog dana da se probudi i kaže, "a sad bih voleo da malo igram golf".

Ističe da su u slučaju prethodnog atentata danima znalo unapred gde i kada će skup biti održan.

Opisujući političku atmosferu u SAD, Smajlovićeva kaže se politički protivnici nazivaju "Hitlerom, diktatorom, fašistom".

"I u Americi se o Trampu iz Bele kuće govori kao čoveku koji predstavlja fundamentalnu opasnost po demokratiju. I kod ovog atentatora sam našla da je on i po društvenim mrežama i svuda govorio da se ovo mora zaustaviti, i da je američka demokratija pod znakom pitanja", dodaje Smajlovićeva.

Smajlovićeva kaže i da Skaj njuz u prvom komentaru piše da istorija upozorava da je pokušaj ubistva isto što i trajni podsticaj na ubistvo.

Napominje da se može očekivati novi pokušaj ubistva Trampa.

"To se govori na svim američkim televizijama. Ovakve stvari izazivaju pojavu imitatora. Mi smo to videli sa našom nesrećom, sa našom tragedijom u Ribnikaru", naglašava Smajlovićeva.

"Dakle, 48 sati nakon nekog ovakvog događaja obično neko pokuša nešto drugo, a čak i ako ne pokuša, razmišlja o tome."

Apsolutna polarizacija društva

Ističe da je polarizacija društva u SAD veća nego ovde. Zemlja je potpuno podeljena 50-50.

"Ne radi se o tihoj većini i nekoj radikalnoj manjini, već su strane strahovito suprotstavljene."

"Od prethodnog pokušaja ubistva, zadnja dva meseca, Tramp javno nije nazivan Hitlerom. Kad koristite reč Hitler, to je čovek koga je trebalo zaustaviti pre nego što došao na vlast. Kad nekog zovete Hitlerom, to je skoro kao da kažete treba na njega na vreme izvršiti atentat", objašnjava Ljiljana Smajlović.

Time se, kako kaže, blago rečeno vrši dehumanizacija.

"Kad označavate nekoga kao najveću opasnost u istoriji čovečanstva i to sluša opasan pojedinac, on sebi kaže 'pa čekaj, ako ne mogu drugi da preduzmu nešto, mogu ja da pokušam'".

Smajlovićeva navodi da se još se ne zna za koga je Rajan Vesli Rut glasao na prethodnim izborima ali se pouzdano zna da je glasao kao demokrata. Da biste u Americi glasali morate da se registrujete.

"Na poslednjim izborima, glasao je kao registrovani demokrata", objašnjava Smajlovićeva.

Na pitanje da li će ovaj događaj pomoći Donaldu Trampu da se vrati u Belu kuću, smatra da će ići u korist šansi nekadašnjeg predsednika SAD da osvoji drugi mandat.