Tramp: Retorika predsednika Bajdena i potpredsednice Haris kriva za pokušaj ubistva

Drugi pokušaj ubistva republikanskog kandidata Donalda Trampa dogodio se 15. septembra u golf klubu na Floridi

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da je "retorika" njegove protivnice na predsedničkim izborima iz redova demokrata Kamale Haris i predsednika SAD Džozefa Bajdena navodno dovela do drugog pokušaja ubistva.

"On (osumnjičeni za atentat) je verovao u retoriku Bajdena i Harisove i po njoj je delovao... Njihova retorika je razlog zašto sam ja bio na meti, iako sam ja taj koji će spasiti zemlju, a oni su ti koji je uništavaju 'i iznutra i spolja'", rekao je Tramp za "Foks Njuz".

Konkretno, reč je o izjavama Harisove i Bajdena da on predstavlja "pretnju po demokratiju", tvrdi bivši američki predsednik.

"Zbog ove komunističke levičarske retorike, meci lete, i biće samo gore! Dozvoliti milionima ljudi, iz nepoznatih država da upadnu i zauzmu našu zemlju je neoprostiv greh. Naše granice moraju biti zatvorene, a teroristi, kriminalci i duševno oboleli odmah deportovani", napisao je Tramp na Iksu i dodao da oni koji dođu u Ameriku moraju da je vole, umesto "da nam kradu radna mesta i bogatsvo".

Drugi pokušaj ubistva republikanskog kandidata Donalda Trampa dogodio se 15. septembra u golf klubu na Floridi.

Prema navodima policije, službenici Tajne službe otvorili su vatru na osumnjičenog, koji se krio u žbunju. Na mestu gde je primećen pronađeni su puška AK-47 sa optičkim nišanom, dva ranca i "GoPro" akciona kamera. 

Prvi atentat na Trampa dogodio se 13. jula u Pensilvaniji, kada je Tramp povređen, ali nije bio životno ugrožen.