Stejt department: SAD još nisu dozvolile Kijevu napade dalekometnim oružjem na Rusiju

Nastavljamo da sarađujemo sa našim ukrajinskim partnerima kako da ih najbolje podržimo, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler

Posle pregovora američkog predsednika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera, Sjedinjene Države nisu spremne da objave ukidanje ograničenja za Oružane snage Ukrajine na udare dalekometnim oružjem duboko u Rusiju, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Nastavljamo da sarađujemo sa našim ukrajinskim partnerima kako da ih najbolje podržimo, kako da im najbolje obezbedimo sredstva i obaveštajnu podršku. Ali, nemamo potvrdu o ukidanju ograničenja upotrebe zapadnih raketa dugog dometa", naglasio je on.

Na Zapadu su se nedavno vodile rasprave o ukidanju zabrane kijevskog režima na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa za udar duboko u Rusiju.

Britanski premijer Kir Starmer i predsednik SAD Džozef Bajden razgovarali su u petak u Vašingtonu o tome da li da dozvole Kijevu da koristi rakete dugog dometa protiv ciljeva u Rusiji, ali odluka nije saopštena, navodi Rojters.

Prethodno je danas odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da pozdravlja razgovore o ukrajinskoj upotrebi raketa dugog dometa za napade na rusku teritoriju, ali da bi bilo kakvu odluku o tom pitanju morali da donesu pojedinačni saveznici.

Pojedini američki zvaničnici su veoma skeptični da bi dozvoljavanje upotrebe takvih raketa napravilo značajnu razliku u borbi Kijeva protiv ruskih snaga.

Vladimir Putin je prošlog četvrtka rekao da NATO proučava ne samo mogućnost upotrebe zapadnog oružja dugog dometa od strane Oružanih snaga Ukrajine, već i direktno učešće u sukobu.

"Nije reč o dozvoli ili zabrani za kijevski režim da izvodi napade na rusku teritoriju. Oni i tako napadaju (rusku teritoriju) uz pomoć bespilotnih letelica i drugih sredstava. Ali, kada se radi o korišćenju dalekometnog oružja visoke preciznosti koje se proizvodi na Zapadu - to je skroz druga priča. Radi se o tome da, kao što sam već govorio - a to će potvrditi bilo kakvi stručnjaci i kod nas i na Zapadu - ukrajinska armija nije u stanju, ona ne može da izvodi napade savremenim dalekometnim sistemima visoke preciznosti zapadne proizvodnje. To je moguće samo uz pomoć korišćenja obaveštajnih podataka dobijenih putem satelita, a njima Ukrajina ne raspolože", objasnio je Putin.