Svet

Tajna služba: Trampova partija golfa u nedelju nije bila u njegovom zvaničnom rasporedu

Prolazimo kroz medijske izveštaje i javne izjave osumnjičenog Rajana Ruta koji je govorio da želi da regrutuje avganistanske vojnike i druge da se bore za Ukrajinu, rekao je zvaničnik FBI
Tajna služba: Trampova partija golfa u nedelju nije bila u njegovom zvaničnom rasporedu© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Nema velike razlike u obezbeđivanu imanja kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa sada i do 2017. godine, kada je bivši predsednik bio na funkciji, izjavio je vršilac dužnosti direktora Tajne službe Ronald Rou.

Rou je rekao da je oko imanja na Floridi postoji "veliko prisustvo uniformisanih lica" i dodatna sredstva Tajne službe.

On je naglasio da Trampova partija golfa u nedelju nije bila u njegovom zvaničnom rasporedu, nazivajući to "aktivnošću koja se ne beleži".

"Sastavili smo bezbednosni plan i taj bezbednosni plan je uspeo", rekao je Rou.

On je kazao da osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa Rajan Vesli Rut nije imao u vidokrugu bivšeg predsednika kada su ga agenti uhvatili u nedelju.

Rut je bio na javnoj strani ograde golf terena, rekao je Rou.

"Dok se bivši predsednik Tramp kretao ka petoj rupi, preko puta i van vidokruga šeste rupe, agent, koji je vizuelno 'čistio' područje šeste rupe, video je subjekta naoružanog nečim što je smatrao puškom i odmah upotrebio svoje vatreno oružje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, "subjekat koji nije imao liniju pogleda na bivšeg predsednika" pobegao je sa lica mesta, nije pucao, niti je pucao na agente Tajne službe.

Nakon pokušaja atentata na Trampa 13. jula, Tajna služba je pojačala obezbeđivanje već pojačane zaštite bivšeg predsednika, kazao je Rou.

"U danima koji su usledili, predsednik (SAD Džozef) Bajden je jasno stavio do znanja da želi najviši nivo zaštite za bivšeg predsednika Trampa i za potpredsednicu Haris. Tajna služba je pojačala nivo zaštite i ona je bila na snazi juče", dodao je on.

Rajan Vesli Rut osumnjičen za ubistvo bivšeg predsednika SAD i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa bio je aktivno prisutan na internetu, rekao je specijalni agent Džefri B. Veltri.

Veltri je iz terenske kancelarije FBI u Majamiju, rekao da agencija prolazi kroz sve postove osumnjičenog i istoriju pretraživanja na mreži, preneo je Si-En-En.

"Prolazimo kroz medijske izveštaje i javne izjave koje je dao da želi da regrutuje avganistanske vojnike i druge da se bore za Ukrajinu", rekao je on.

Istakao je da za sada nema informacija da je osumnjičeni delovao sa nekim drugim.

Veltri je rekao da agencija smatra da je očigledan pokušaj ubistva Donalda Trampa "izuzetno ozbiljan". Agencija je "odlučna" da pruži odgovore o tome šta je dovelo do događaja koji su se desili, rekao je Veltri.

FBI radi sa svojim partnerima na traženju naloga za pretres vozila, mobilnog telefona i drugih uređaja Rajana Veslija Ruta, rekao je on.

Istražni tim FBI, zajedno sa kancelarijom američkog tužioca za južni okrug Floride i Odeljenjem za nacionalnu bezbednost Ministarstva pravde, aktivno zajedno rade na potrazi i naknadnom izvršenju naloga za pretres.

"Do sada, nalozi uključuju uređaj za video snimanje, mobilne uređaje subjekta, vozilo i druge elektronske uređaje koji se nalaze na ranije poznatim adresama", rekao je Veltri na konferenciji za novinare.

Rut je uhapšen u nedelju nedugo nakon što je pobegao pošto su agenti tajne službe otvorili vatru na njega jer je uperio poluautomatsku pušku ka golf klubu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Vest Palm Biču na Floridi, dok je Tramp igrao golf.

Republikanski predsednički kandidat ostao je nepovređen i sklonjen na bezbedno, saopštila je policija.

Pucnjava se dogodila oko dva meseca nakon što je Tomas Metju Kruks izveo atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji 13. jula, kada je Tramp zadobio povredu uha.

image