Američka mornarica predstavila prvu "rodno neutralnu" podmornicu

"USS Nju Džersi" na nuklearni pogon je namenski napravljena za smeštaj žena

"USS Nju Džersi", napadna podmornica klase "Virdžinija", dizajnirana da primi i muške i ženske članove posade, ušla je u službu američke mornarice.

Podmornice su bile "muška zona", sve dok Pentagon nije počeo da dozvoljava boravak žena na plovilima 2010. godine, što je podstaklo rekonstrukcije da bi se rešili problemi kupatila i nedostatak privatnosti.

Oko 4.000 ljudi prisustvovalo je proteklog vikenda ceremoniji puštanja u rad USS Nju Džersija što je komandant podmornice Stiv Hale nazvao "zaista istorijskim trenutkom".

"Danas smo pustili u rad naš brod i on je najbrže, najnaprednije, potpuno integrisano jurišno plovilo do sada", rekao je Hale. "Naš vrhunski profesionalizam je poboljšan integracijom naše posade i našom različitošću."

Prema rečima viceadmirala Roberta Gaučera, komandanta Podmorničkih snaga Atlantik, služba je sada "potpuno rodno integrisana" i sve buduće podmornice na nuklearni pogon, uključujući novu klasu "Kolumbija", biće dizajnirane sa rodno neutralnim smeštajem.

Urađena su prilagođavanja kako bi se povećala privatnost u spavaćim prostorima i toaletima, dok je pristup gornjim krevetima i ventilima iznad glave dizajniran imajući na umu visinu, snagu i doseg žena, navodi vojni list "Stars end Strajps".

Više od 700 žena trenutno se nalazi u podmorničkoj službi, navode lokalni mediji pozivajući se na evidenciju mornarice.

Jurišna podmornica na nuklearni pogon ima posadu do 135, duga je preko 115 metara, široka skoro 11 metara i može da zaroni do skoro 250 metara dubine. Od milja je zovu "Devojka iz Džersija" i ukrašena je plakatima i suvenirima iz ove države, uključujući gitaru sa potpisom Džona Bon Džovija, inače velikog pristalice Demokratske partije.

"Nju Džersi" je 23. podmornica klase "Virdžinija" izgrađena u poslednjih 25 godina. Takođe je treći brod američke mornarice koji je dobio ime po državi SAD.