Svet

Stručnjaci za bezbednost: Novi atentat na Trampa stopostotni bezbednosni promašaj

Kako je još jedan potencijalni strelac mogao da kampuje neotkriven blizu Trampovog golf terena skoro 12 sati pre nego što ga je uočio agent Tajne službe koji je otvorio vatru, pitaju se stručnjaci za bezbednost s kojima je razgovarao "Politiko"
Stručnjaci za bezbednost: Novi atentat na Trampa stopostotni bezbednosni promašaj© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Posle dva atentata u dva meseca, američka Tajna služba se suočava sa žestokim kritikama zbog svog rada na zaštiti bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, piše "Politiko".

U julu je direktor agencije podnela ostavku zbog besa i republikanaca i demokrata izazvanog neuspehom da se spreči da se naoružani muškarac popne na krov i ispali više hitaca na Trampa tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

A sada, stručnjaci za bezbednost postavljaju pitanje kako je još jedan potencijalni strelac mogao da kampuje neotkriven blizu Trampovog golf terena skoro 12 sati pre nego što se suočio sa agentom Tajne službe koji je otvorio vatru.

"Mislim da je to stoprocentni neuspeh", rekla je stručnjak za bezbednost Keri Bahner, generalni direktor "Bahner grupe" i bivši savetnik podsekretara Ministarstva za unutrašnju bezbednost za obaveštajne poslove i analize.

Ona je istakla da je očigledan uspeh što bivši predsednik nije pogođen i što atentator nije ispalio nijedan hitac.

"Međutim, to je vrsta pristupa 'čaša je napola puna', ako želite da budete pozitivni u vezi sa tim", rekla je Bahner.

Na Kapitol Hilu, Tajna služba je već u centru istrage Predstavničkog doma o prvom atentatu, a to bi sada moglo da se proširi i na ovaj drugi.

Osumnjičeni koji je navodno umešan u nedeljni incident bio je na nekoliko stotina metara od Trampa dok je igrao golf, saopštile su vlasti. Nekome sa napunjenim pištoljem nikada nije trebalo dozvoliti da se toliko približi predsedničkom kandidatu, rekla je Bahner.

U sudskim dokumentima podnetim u ponedeljak ujutru, agent FBI je naveo da je Rut počeo da posećuje Trampov teren za golf oko dva sata ujutru u nedelju.

Dvanaest sati kasnije, dok je Tramp igrao golf, agent Tajne službe koji je hodao po obodu terena video je Rutovu poluautomatsku pušku kako viri kroz ogradu terena. Agent je pucao na njega i Rut je pobegao. Kasnije su ga uhapsili lokalni policijski organi i federalni tužioci su podigli optužnicu.

Navodi da je njegovo ispitivanje trajalo pola dana su zabrinjavajući, rekao je bivši vršilac dužnosti direktora Službe za imigraciju i carinu Džon Sandveg.

"Mislim da je pošteno reći da je to neuspeh", rekao je on.

Ali, dodao je, Tajna služba se suočava sa intenzivnim zahtevima. Svaki put kada neko od zaštićenih osoba putuje, agenti moraju prethodno da posete lokaciju kako bi skenirali opasnost. Tokom sezone izborne kampanje, kada štićena lica posećuju više mesta svakog dana - od restorana brze hrane preko hotelskih balskih dvorana do velikih skupova - agenti prvo moraju da pregledaju svaku lokaciju.

Agencija se često oslanja na druge partnere za sprovođenje zakona da pomognu, ali pokušaji ubistva Trampa signaliziraju da je možda neophodan bolji plan za povećanje Tajne službe, rekao je Sandveg.

"Ono što trenutno vidimo nije dovoljno", dodao je on.

Oni koji staju na stranu Tajne službe kažu da ona dobro obavlja posao koji se može graničiti sa nemogućim, a sam Tramp je pohvalio agente koji su ga štitili.

"Posao je bio apsolutno izvanredan", napisao je on na svojoj društvenoj mreži Istina.

U izjavi u ponedeljak, američki predsednik Džozef Bajden je takođe pohvalio agenciju i osudio političko nasilje. A na konferenciji za novinare u ponedeljak popodne, v.d. direktora agencije, Ronald Rou pohvalio je agente koji su zaštitili Trampa od potencijalnog strelca.

Pol Eklof, koji je radio na planiranju obezbeđenja Trampa kao pomoćnik dok je ovaj bio predsednik SAD, rekao je da su kritike na račun agencije neosnovane.

"Nepredvidivost usamljenog revolveraša i jednog ubice je zastrašujuća", rekao je on.

Dodao je da ga je Trampova navika da redovno igra golf na istom terenu učinila lakšom metom nego što bi mogao biti. Ali to je takođe značilo da je Tajna služba imala iskustva u njegovoj zaštiti tamo.

Posle nedeljnog incidenta, republikanci imaju više simpatija za agente Tajne službe. Ali i dalje kritikuju njeno rukovodstvo, kao i Odeljenje za unutrašnju bezbednost, koje nadgleda rad Tajne službe.

image