Svet

Kalifornija: Preživeli Holokausta sada će lakše moći da vrate umetnine koje su ukrali nacisti

Zakon, koji je u ponedeljak potpisao guverner Gevin Njusom, ima za cilj da reši decenijama dugu borbu jevrejske porodice da vrati čuvenu impresionističku sliku koju su morali da prodaju nacistima
Kalifornija: Preživeli Holokausta sada će lakše moći da vrate umetnine koje su ukrali nacistiGetty © Print Collector / Contributor

Impresionistička slika iz 19. veka koju je Jevrejka bila primorana da proda nacistima tokom Drugog svetskog rata korak je bliže povratku kući, zahvaljujući novom zakonu Kalifornije.

Zakon, koji je guverner Gevin Njusom potpisao u ponedeljak, pružiće preživelima Holokausta i njihovim porodicama veće šanse u sudskim slučajevima pokrenutim u pokušaju da im se vrate umetnine koje su ukrali ili oteli nacisti.

Njusom je u saopštenju naveo da država ima "moralni i pravni imperativ" da obezbedi da se "vredna i sentimentalna dela" koja su ukrali nacisti vrate preživelima Holokausta i njihovim porodicama.

Zakon je, piše "Politiko", "inspirisan" nedavnom presudom federalnog suda da slika Kamila Pisaroa iz 1897. koju su oteli nacisti treba da ostane u španskom muzeju umesto da bude vraćena porodici Jevrejke u Kaliforniji.

"Neverovatna je bruka što španska vlada i dalje zadržava sliku. Oni znaju i priznali su da je ukradena od ove porodice", rekao je Džesi Gabrijel, kopredsedavajući Pravnog jevrejskog kokusa Kalifornije. "Vreme je da se ta greška ispravi."

Lili Kasirer Nojbauer je 1939. godine bila prinuđena da proda sliku nacističkom procenitelju umetnosti za 360 dolara da bi pobegla iz Nemačke neposredno pre izbijanja Drugog svetskog rata, prema sudskim dokumentima. Slika je potom više puta menjala vlasnike pre nego što ju je 1993. godine nemački magnat prodao muzeju Tisen-Bornemisa u Madridu. Procenjuje se da "Ulica Sen-Onore popodne, efekti kiše" vredi desetine miliona dolara.

Lilin unuk Klod Kasirer saznao je za postojanje slike 2000. godine i zatražio je nazad, ali je muzej to odbio navevši da nisu znali da je ukradena i da su sliku nabavili legalnim putem.

Porodica Kasirer odgovorila je tužbom 2005. godine, što je izazvalo višegodišnju zavrzlamu u kojoj je slučaj došao pred Vrhovni sud i više puta predstavljen Apelacionom sudu devetog okruga. Suština slučaja bila je utvrđivanje da li španski ili kalifornijski zakon treba da odredi vlasništvo nad slikom.

To pitanje je delovalo rešeno kada su sudije Vrhovnog suda 2022. godine jednoglasno donele odluku da se primenjuje zakon Kalifornije. Međutim, tročlano veće Devetog okruga odlučilo je ranije ove godine da se španski zakon treba koristiti za utvrđivanje vlasništva nad slikom, zahvaljujući odredbi u kalifornijskom zakonu koji dozvoljava da se zakoni strane vlade koriste u nekim slučajevima kada postoje pravne kontradikcije.

Gabrijelov zakon, koji odmah stupa na snagu, pojašnjava da se, prilikom odlučivanja o vraćanju umetnine ili nekog drugog komada lične imovine koji su oduzeti kao rezultat političkog progona, koristi kalifornijski zakon.

David Kasirer, koji je pokrenuo tužbu nakon što je njegov otac Klod umro 2010. godine, rekao je da zakon omogućava porodici "da konačno povrati naše impresionističko remek delo".

image