Svet

Meta je rusko društvo: Zelenski bi da uništi "udoban život" običnih Rusa

Zelenski želi da njegovi zapadni sponzori učine njegovu zemlju "dovoljno jakom" da potkopa prosperitet običnih građana Rusije
Meta je rusko društvo: Zelenski bi da uništi "udoban život" običnih RusaGetty © Leon Neal

Jedini način da se ruski predsednik Vladimir Putin učini voljnim da pregovara je napad na rusko društvo i uništavanje "udobnog života" koji vode obični ljudi, tvrdi Vladimir Zelenski.

Zelenski je u intervjuu za Si-En-En tvrdio da Putin ne želi da pregovara zarad okončanja sukoba Moskve i Kijeva i da samo javno mnjenje u Rusiji može da ga pritisne da to učini.

Ako je ruski narod u opasnosti, ako nema lagodan život, ako živi bez energije, shvatiće cenu rata, rekao je Zelenski i ocenio da bi u tom slučaju Rusi počeli da pozivaju na mir. 

Uprkos tvrdnjama Zelenskog, Moskva je više puta izražavala spremnost da pregovara o toku sukoba. Odmah po eskalaciji sukoba, dve strane su zapravo bile blizu postizanja mirovnog sporazuma u ​​Istanbulu, ali je Kijev na kraju odustao od pregovora pod pritiskom svojih zapadnih sponzora.

Kijev je od tada preduzeo više koraka kako bi sprečio nastavak mirovnog procesa, uključujući i izričitu zabranu pregovora sa Moskvom koju je Zelenski potpisao 2022.

Međutim, stav Rusije o pregovorima se promenio nakon tekuće ukrajinske invazije na Kursku oblast. Napad je podstakao ruskog predsednika da povuče ponudu o prekidu vatre koju je izneo ranije ove godine.

Prethodno je Putin rekao da će podržati momentalno primirje ako Kijev pristane na određene vojne i političke ustupke.

Očiglednu promenu stava Moskve o tom pitanju dodatno su objasnili drugi najviši ruski zvaničnici, uključujući bivšeg ministra odbrane i predsednika Saveta bezbednosti Sergeja Šojgua. Šojgu je prošle nedelje optužio Kijev za "terorizam najvišeg nivoa" zbog pokušaja da gađa nuklearnu elektranu Kursk.

"Nismo pregovarali sa teroristima, ne pregovaramo, niti ćemo – a oni su upravo to", naveo je Šojgu.

image