Meta je rusko društvo: Zelenski bi da uništi "udoban život" običnih Rusa

Zelenski želi da njegovi zapadni sponzori učine njegovu zemlju "dovoljno jakom" da potkopa prosperitet običnih građana Rusije

Jedini način da se ruski predsednik Vladimir Putin učini voljnim da pregovara je napad na rusko društvo i uništavanje "udobnog života" koji vode obični ljudi, tvrdi Vladimir Zelenski.

Zelenski je u intervjuu za Si-En-En tvrdio da Putin ne želi da pregovara zarad okončanja sukoba Moskve i Kijeva i da samo javno mnjenje u Rusiji može da ga pritisne da to učini.

Ako je ruski narod u opasnosti, ako nema lagodan život, ako živi bez energije, shvatiće cenu rata, rekao je Zelenski i ocenio da bi u tom slučaju Rusi počeli da pozivaju na mir. 

Uprkos tvrdnjama Zelenskog, Moskva je više puta izražavala spremnost da pregovara o toku sukoba. Odmah po eskalaciji sukoba, dve strane su zapravo bile blizu postizanja mirovnog sporazuma u ​​Istanbulu, ali je Kijev na kraju odustao od pregovora pod pritiskom svojih zapadnih sponzora.

Kijev je od tada preduzeo više koraka kako bi sprečio nastavak mirovnog procesa, uključujući i izričitu zabranu pregovora sa Moskvom koju je Zelenski potpisao 2022.

Međutim, stav Rusije o pregovorima se promenio nakon tekuće ukrajinske invazije na Kursku oblast. Napad je podstakao ruskog predsednika da povuče ponudu o prekidu vatre koju je izneo ranije ove godine.

Prethodno je Putin rekao da će podržati momentalno primirje ako Kijev pristane na određene vojne i političke ustupke.

Očiglednu promenu stava Moskve o tom pitanju dodatno su objasnili drugi najviši ruski zvaničnici, uključujući bivšeg ministra odbrane i predsednika Saveta bezbednosti Sergeja Šojgua. Šojgu je prošle nedelje optužio Kijev za "terorizam najvišeg nivoa" zbog pokušaja da gađa nuklearnu elektranu Kursk.

"Nismo pregovarali sa teroristima, ne pregovaramo, niti ćemo – a oni su upravo to", naveo je Šojgu.