Svet

A sad ozbiljno da razgovaramo: Italija poziva na mirovne pregovore o Ukrajini uz učešće Rusije

Ministar inostranih poslova Antonio Tajani predložio je održavanje samita ove godine
A sad ozbiljno da razgovaramo: Italija poziva na mirovne pregovore o Ukrajini uz učešće RusijeGetty © SOPA Images / Contributor

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je međunarodnu zajednicu da napornije radi na rešavanju sukoba Rusije i Ukrajine i izrazio nadu da bi "ozbiljna mirovna konferencija mogla da bude održana pre kraja godine".

Poslednji međunarodni skup posvećen rešavanju ukrajinske krize održan je ovog leta u Švajcarskoj. Rusija, međutim, nije pozvana da učestvuje, a događaj koji je toliko reklamiran kao važan, na kraju nije dao nikakve rezultate, a mnoge prisutne zemlje su odbile da podrže zajedničku deklaraciju samita.

"Verujem da moramo da radimo na organizaciji konferencije poput one koja je održana u Švajcarskoj pre nekoliko meseci uz učešće Rusije i Kine", rekao je Tajani za "Korijere dela sera".

"Rusija, očigledno, ne može da stigne sa zahtevom za potpunu predaju Ukrajine. Mir je nešto drugo, to mora biti pravedan mir koji garantuje nezavisnost Ukrajine", dodao je ministar iz redova Berluskonijeve stranke Forca Italija.

Moskva je švajcarski skup ocenila kao "parodiju pregovora", budući da je sve bilo podređeno raspravi o takozvanoj "formuli mira" Vladimira Zelenskog, koju je Rusija odbacila kao nerealnu.

Nekoliko drugih evropskih lidera takođe je počelo da poziva na drugu rundu međunarodnih pregovora o Ukrajini, ovoga puta uz učešće Rusije.

Prošle nedelje je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da je potrebna nova mirovna konferencija i da "Rusija mora da bude za stolom". On je insistirao na tome da Kijev i njegove zapadne pristalice moraju da "istraže koje su opcije na raspolaganju" za rešavanje sukoba.

Moskva je više puta naglašavala da nikada nije odbila da pregovara sa Ukrajinom, ali je istakla da takvi razgovori ne smeju biti zasnovani na nekim "efemernim zahtevima" već na realnosti na terenu i na dokumentima potpisanim na poslednjim rusko-ukrajinskim pregovorima u Turskoj u 2022.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je, međutim, prošle nedelje da Moskva ne vidi odgovarajuće uslove da otpočne mirovne pregovore i da tek treba da čuje bilo kakve izjave o tom pitanju od "zemlje koja zapravo vodi ceo ovaj proces", aludirajući na SAD.

image