Kraj evropskog sna: Zašto se Indijac koji je radio za multinacionalne konglomerate vratio u domovinu

Indijac koji je deset godina radio na Bliskom istoku i u Evropi za velike međunarodne kompanije, odlučio je da se vrati u domovinu

Sarveš Radžagopal radio je deset godina za multinacionalnu konsultantsku kompaniju "Makinsi" i potom holandsku banku ING pre nego što je shvatio da mu je dosta Starog kontinenta i vratio se u rodnu Indiju.

U "Makinsiju" je radio kao konsultant u Dubaiju i Amsterdamu, pre nego što se prebacio u ING na mesto korporativnog stratega. Kada se banka prebacila u Berlin 2019, bio je jedan od prvih zaposlenih i radio je na izgradnji međunarodnog poslovanja kompanije.

Kako je ispričao za "Biznis insajder", život je bio lep. Imao je slobodne vikende, aktivan društveni život. Jedini problem, kaže, bilo je što Evropa "nije najbolje mesto da se zaradi i izgradi bogatstvo zbog visokih poreza".

Ideja da se vrati u Indiju pojavila se pre tri godine. Njegova rodna zemlja je počela da raste i razvija se, za razliku od Evrope gde su mogućnosti napredovanja u karijeri i bogaćenja počele da se smanjuju zbog sukoba u Ukrajini, inflacije, ekonomske krize...

Posle decenije života u inostranstvu, Radžagopal se vratio kući. Kaže da se i dalje navikava na zagađenje, saobraćaj, ogroman broj ljudi na ulicama, ali da su promene i napredak vidljivi na svakom koraku.

Indija – članica BRIKS-a – sada ima dostavne službe, bolju socijalnu zaštitu, stambene komplekse sa bazenima, supermarketom, teretanom, bolje poslovne prilike.

Radžagopal kaže da sada radi kao mentor za startap kompanije i primećuje veliku promenu u stavovima mladih koji su sada spremniji da rizikuju i postanu preduzetnici, umesto da, kao njegova generacija, posle inženjerske diplome odlaze da rade za strane kompanije ili studiraju u inostranstvu.