Mask: Bivši cenzor Tvitera promovisao seksualizaciju dece?

Novi vlasnik platforme objavio je deo sporne doktorske teze nekadašnjeg šefa za bezbednost i poverenje

Upozorava li Ilon Mask na pritajene pedofilske pretnje ili nastavlja "višegodišnji obrazac uznemiravanja neistomišljenika", kako to ocenjuje "Vašington post".

Zavisi koga pitate.

Za građane konzervativnijih shvatanja čiji "radari" odmah hvataju signale za opasnost, Maskova upozorenja su sasvim legitimna, dok liberali imaju mnogo toga da im zamere.

A Maskov najnoviji greh jeste to što je upro prstom u nekadašnjeg cenzora Tvitera, odnosno šefa mreže za "poverenje i bezbednost" Joela Rota (koji je inače homoseksualac) i optužio ga da se zalaže za seksuzalizaciju dece.

Novi vlasnik platforme podelio je deo Rotove doktorske teze u kojoj stoji da maloletnicima, koji kako tvrdi, ionako koriste aplikaciju za gej muškarce "Grajnder", treba ponuditi verziju odgovarajuću za njihov uzrast što bi navodno bila pomoć LGBT mladima.

"Izgleda da se Joel u doktorskoj tezi zalaže za to da se deci omogući pristup internet uslugama za odrasle", napisao je Mask, dok je "Dejli mejl" ocenio da je on ovako "neosnovano implicirao da Rot ima popustljiv pogled na pedofiliju".

"Vašington post" je takođe bio blagonaklon prema nekadašnjem šefu za bezbednost i poverenje u "Tviteru".

"Rot je u tekstu sugerisao da bi aplikacija za gej sastanke 'Grajnder' trebalo da usvoji bezbednosne strategije kako bi se prilagodila tinejdžerima koji je koriste, umesto da ih u potpunosti istera sa platforme", brane i oni Rota.

Ali, Masku je još nešto bilo sporno. 

Reč je o Rotovom tvitu iz 2010. u kome piše: "Mogu li srednjoškolci da daju informisani pristanak na seks sa svojim nastavnicima?"

On je uz tu objavu dodao i tekst pod naslovom "Seks učenika i nastavnika - kada je ok?"

"Ovo objašnjava mnogo toga", napisao je novi vlasnik "Tvitera".

Epilog čitave prepirke oko toga da li je ovde bilo promocije seksualizacije dece jeste to što je nekadašnji šef Tvitera navodno, posle bujice napada i pretnji, morao da se iseli sa imanja u El Seritu gde je živeo  sa svojim deset godina starijim partnerom Nikolasom Madsenom.

Ko je Joel Rot?

Rot je inače kao šef odeljenja za za poverenje i bezbednost u "Tviteru" bio uključen u mnoge odluke platforme o tome koje postove treba ukloniti, a koje naloge suspendovati.

Deo njegove komunikacije sa drugim zvaničnicima platforme objavljen je i u okviru "Tviter dokumenata", odnosno serije tvitova novinara Meta Taibija i Barija Vajsa o cenzuri neistomišljenika na ovoj mreži.

Ne čudi što je on, kao jedan od najpoznatijih rukovodilaca mreže, postao simbol za cenzuru objava koje nisu u skladu sa preovlađujućim liberalnim narativom i idealnom vezom bez trzavica sa demokratskom vladom koja je i sama naručivala uklanjanje sadržaja koji joj ne odgovaraju.

Rot je bio jedan od malobrojnih najviših rukovodilaca koji su preživeli prve nedelje Maskovog preuzimanja kompanije u kojima je otpušteno oko 75 odsto zaposlenih.

Otkaz je na kraju dao sam, početkom meseca.