Svet

Popularnost kanadskog premijera na dnu: Trudou preti glasanje o poverenju

Kanadski premijer se bori za politički život
Popularnost kanadskog premijera na dnu: Trudou preti glasanje o poverenjuGetty © Kent Nishimura / Stringer

Kanadski premijer Džastin Trudo bori se za politički opstanak usred pada popularnosti i pretnje izglasavanjem nepoverenja.

Trudoova Liberalna partija teško će pobediti na lokalnim izborima u Kvebeku, a u međuvremenu, konzervativci u parlamentu prete da će kasnije ove nedelje raspisati glasanje o poverenju Trudou, koji je na čelu manjinske vlade od izbora 2021.

Liberali su zavisili od sporazuma sa Novom demokratskom partijom (NDP) je prošle sedmice NDP napustio taj dogovor.

Istovremeno, lider kanadskih konzervativaca Pjer Poilver pozvao je svog kolegu iz NDP-a, Žagmeta Singa, da podrži zahtev za izglasavanje nepoverenja i raspiše izbore.

Trudo, koji je devet godina premijer, doživeo je dramatičan pad rejtinga sa 63 posto, koliko je imao kada je izabran 2008, na 28 posto u junu ove godine, piše "Telegraf".

Njegova popularnost je opala dok se birači bore sa porastom troškova života i stambenom krizom koja je delimično podstaknuta povećanim prilivom stranih studenata i radnika.

Ankete pokazuju da će liberali teško izgubiti od konzervativaca na sledećim saveznim izborima. Prošlonedeljna anketa pokazala je da konzervativci imaju 45 odsto, nivo široke podrške koji se retko viđa u Kanadi, dok su liberali na drugom mestu sa 25 odsto.

image