Svet

Si-En-En: Bela kuća smanjuje pomoć Ukrajini

Proizvođači, navodno, ne uspevaju da popune ukrajinske zalihe
Si-En-En: Bela kuća smanjuje pomoć Ukrajini© Sean Gallup/Getty Images

SAD smanjuju obim vojne pomoći Ukrajini zbog smanjenja sopstvenih rezervi, objavio je Si-En-En, pozivajući se na sagovornike u Pentagonu i američkoj administraciji.

Kako su naveli, postoje problemi sa trošenjem šest milijardi dolara koje je izdvojila Bela kuća, jer posle dve godine ratnih dejstava proizvođači ne uspevaju da popune ukrajinske zalihe.

Glavni problem je u granatama kalibra 155 mm i PVO sistemima "patriot". Tako, na primer, pre 2022. godine SAD su mesečno proizvodile oko 15 hiljada granata.

Sada, nakon otvaranja novih preduzeća, ovaj pokazatelj je porastao do 40 hiljada.

U Pentagonu, međutim, saopštavaju da je neophodno 100.000 granata mesečno, što zahteva otvaranje novih preduzeća, proširenje novih industrija i saglasnost Kongresa na finansiranje.

Pored toga, američki vojnici brinu da će ako ispune želje ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, to dovesti do smanjenja zaliha, koje su neophodne za podršku odbrambenih sposobnosti samih Sjedinjenih Država.

Zbog toga dolazi do planskog smanjenja obima isporuka.

Ako je tokom 2022-2023. godine Pentagon redovno slao Ukrajini pakete pomoći vredne 600-800 miliona dolara, ovde je reč o iznosima od 125-400 miliona dolara.

Prema rečima jednog od sagovornika Si-En-Ena, Vašington ipak pokušava da objavljuje nove mere za podršku Kijevu makar dva puta nedeljno kako bi održao moral Ukrajinaca.

Ministar odbrane Rusije Andrej Belousov u junu je upozoravao šefa Pentagona o opasnosti dalje eskalacije zbog nastavka isporuka američkog oružja Ukrajini. Pre toga Moskva je više puta ukazivala Vašingtonu na mogućnost zaoštravanja situacije u Ukrajini zbog isporuka oružja toj zemlji.

image