Svet

"Foks njuz didžital": Bajdenov zvaničnik sakrio informacije o sastancima sa Džordžom Sorošem

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti (SEC) Geri Gensler izbrisao je iz javne verzije svog kalendara sastanak s milijarderom, najvećim donatorom Demokratske partije
"Foks njuz didžital": Bajdenov zvaničnik sakrio informacije o sastancima sa Džordžom SorošemGetty © Brendan Smialowski / Stringer

Predsednik američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) Geri Gensler izbrisao je iz javne verzije svog kalendara sastanak s bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton, s predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi, ali i ključne detalje sastanka s milijarderom, najvećim donatorom Demokratske partije Džordžom Sorošem, javlja "Foks njuz didžital".

Geri Gensler, bivši izvršni direktor "Goldman Saksa" i zvaničnik Obamine administracije, bio je glavni finansijski službenik u Klintonovoj predsedničkoj kampanji 2016. Džozef Bajden ga je postavio na čelo SEC-a, što je Senat i potvrdio u aprilu 2021. godine.

U Genslerovom javnom kalendaru piše da je 20. avgusta 2021. imao sastanak sa Sorošem, ali ne navodi se dnevni red. U privatnom kalendaru pak piše da su razgovarali o tekstu koji je milijarder trebalo da napiše za "Volstrit džornal".

Soroš je u potonjem tekstu, između ostalog, izneo mišljenje da bi Kongres trebalo da donese zakon koji će ionako moćnom SEC-u dati više regulatornih ovlašćenja.

"Zaista je zapanjujuće što izgleda da je Soroš dobio savet od Gerija Genslera da pozove na veća ovlašćenja SEC-a", rekao je Kris Horner, advokat koji zastupa "Enerdži polis advokejts", koji su Genslerov kalendar dali na uvid "Foks njuzu didžitalu".

"Ovo daje dodatnu verodostojnost široko rasprostranjenoj zabrinutosti da Gensler duboko politizuje navodno nezavisnu komisiju", dodao je Horner.

Džordž Soroš je inače najveći pojedinačni donator Demokratske partije. Iza njega je osnivač FTX-a Sem Bankman-Frid, kojeg je SEC upravo optužio zbog prevare investitora u toj platformi za trgovanje kriptovalutama.

"Tvrdimo da je Sem Bankman-Frid izgradio kulu od karata na temelju obmane govoreći investitorima da je to jedna od najbezbednijih kriptoberzi", napisao je predsednik SEC-a Geri Gensler u saopštenju za medije SEC-a

Inače, Sem Bankman-Frid sumnjiči se za pranje novca preko svoje berze a u korist Demokratske partije. Uložio je skoro 38 miliona dolara u kampanju te stranke za međuizbore 2022, i tako stao odmah iza Džordža Soroša.

"Čini se da je Ukrajina primila novac od SAD, Ukrajina ga je poslala FTX-u, a FTX ga je poslao demokratama koji su glasali da se novac pošalje Ukrajini. Neki posmatrači bi zaključili da se radi o čistom kriminalu, pranju novca i zaveri kako bi se prekrili zakoni o finansiranju kampanje", pojasnio je Majkl Sevidž.

Arhivirane kopije Genslerovog javnog kalendara takođe pokazuju da je SEC sakrio sastanke u septembru 2021. s predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i konsultantom iz Vašingtona Minjon Mur, bivšom zvaničnicom Bele kuće.

Javni kalendar je sada ažuriran da prikazuje i te sastanke. SEC ažurira kalendare "s vremena na vreme", izjavio je portparol SEC-a "Foks njuz didžitalu".

image