Svet

Izveštaj Ratnog koledža mornarice SAD: Kina razvija visokotehnološke pomorske snage

Izveštaj otkriva i da Ratna mornarica NR Kine kombinuje sisteme sa i bez posade, stavljajući akcenat na virtuelne simulacije i sposobnosti u domenu elektronskog ratovanja
Izveštaj Ratnog koledža mornarice SAD: Kina razvija visokotehnološke pomorske snageGetty © Sun Zifa/China News Service

Kina ubrzano razvija visokotehnološku "plavu silu" (mornaricu) kako bi simulirala protivnike, poput SAD, u borbenoj obuci, koristeći najsavremenije virtuelne tehnologije radi poboljšanja svojih pomorskih snaga i osporavanja američke dominacije na Pacifiku.

Ranije tokom meseca, Ratni koledž mornarice SAD objavio je izveštaj o razvoju pomorskih snaga i realnije borbene obuke Ratne mornarice kineske vojske. U izveštaju se navodi da Kina unapređuje virtuelnu inicijativu od sredine prošle decenije, kako bi poboljšala svoju borbenu gotovost mornarice, oponašajući operativne strategije zapadnih oružanih snaga. 

Izveštaj pomenutog koledža otkriva i da Ratna mornarica NR Kine kombinuje sisteme sa i bez posade, stavljajući akcenat na virtuelne simulacije i sposobnosti u domenu elektronskog ratovanja. Navodi se i da u hipotetičkim scenarijima vežbi, opozicione snage simuliraju potencijalne protivnike u stvarnom svetu – uključujući i američku mornaricu.

Prema direktivi predsednika Si Đinpinga za realističniju vojnu obuku, pomorske snage Kine postale su znatno sofisticiranije u nekoliko poslednjih godina, a u izveštaju se napominje i da je u početku ovaj deo kineske vojske bio "improvizovan i nepripremljen", kao i da je napredak u virtuelnim tehnologijama i integraciji obuke poboljšao efikasnost vežbi i učinio ih realnijim.

U izveštaju piše i da će izgradnjom sposobne i realne pomorske sile, Ratna mornarica Kine moći efikasnije da vežba protiv SAD i njenih saveznika, poboljša svoju borbenu gotovost i potencijalno potkopa američku pomorsku dominaciju i odvraćanje u regionu.

Prema dokumentu Ratnog koledža mornarice SAD, Kina uspešno integriše različite vrhunske virtuelne tehnologije, kako bi simulirala realistična borbena okruženja, što će pomoći njenoj Ratnoj mornarici u popunjavanju "praznina u obuci" i pripremanju za buduće sukobe.

Podaci i procene iznete u izveštaju koledža američke mornarice poklapaju se sa pisanjem Kevina Mekolija iz Službe za strane vojne studije, koji je u članku iz maja 2022. godine, napisao da Oružane snage NR Kine istražuju stvaranje "meta-univerzuma bojnog polja", kako bi unapredile svoje metode obuke i borbene sposobnosti.

Prema Mekoliju, ovo ima za cilj simuliranje budućih ratnih okruženja upotrebom naprednih tehnologija kao što su virtuelna realnosti, veštačka inteligencija, kvantne tehnologije, interfejsi između mozga i računara, kao i tzv. internet stvari (Internet of Things).

On napominje da kineska vojska smatra da ovaj meta-univerzum može trupama pružiti impresivna, realistična borbena iskustva i nadoknaditi njihov nedostatak stvarnog borbenog iskustva. Takođe, ovaj koncept omogućava testiranje novih taktika i tehnologija, uključujući efekte novih koncepata naoružanja poput meteorološkog i besposadne "plave armije", odnosno flote besposadnih plovila.

Mekoli ističe da je ovaj pristup ključan za pripremu i pobedu u budućim vojnim sukobima, jer nudi dinamično i surovo okruženje za obuku koje sadašnje "Borbene laboratorije" ne mogu u potpunosti da repliciraju.

image