Svet

Kritike na odluku Nemačke o zaštiti granica: Kontrole ugrožavaju princip slobodnog kretanja EU

Stručnjaci su takođe upozorili na rizik od rasnog profilisanja osoba koje su izabrane za selektivne kontrole na granicama
Kritike na odluku Nemačke o zaštiti granica: Kontrole ugrožavaju princip slobodnog kretanja EU© Thomas Niedermueller/Getty Images

Stručnjaci za migracije izrazili su sumnju u efikasnost kontrole na granicama koje su u ponedeljak stupile na snagu u Nemačkoj.

Smatraju da je teško da se dokaže da je smanjenje neovlašćenih ulazaka, koje je ta zemlja zabeležila prošle godine, direktan rezultat graničnih kontrola.

Oni su takođe upozorili na rizik od rasnog profilisanja osoba koje su izabrane za selektivne kontrole na granicama.

Granične kontrole se ponovo uvode u vreme kada je Nemačka zabeležila pad od 21,7 odsto zahteva za azil u prvih osam meseci ove godine, navodi Rojters.

Novouvedene kontrole prvenstveno su usmerene na tražioce azila koji dolaze iz susednih zemalja EU, pozivajući se na Dablinska pravila EU, koja zahtevaju da se zahtevi za azil obrađuju u prvoj zemlji u koju migranti dođu, piše Rojters.

Sociolog Mark Šper je primetio da samo 30 odsto zahteva za azil u Nemačkoj čine slučajevi povezani sa Dablinskim pravilima.

Markus Engler, istraživač u Nemačkom centru za integraciju i istraživanje migracija (DeZIM), rekao je da se migracioni obrasci obično oblikuju nizom faktora, uključujući politička dešavanja u matičnim zemljama migranata i promene u EU i nacionalnoj politici.

"Izazov je naučno proceniti kako ove granične kontrole utiču na dolazak neregularnih migranata", rekao je on za Rojters.

Maksimilijan Pil, profesor prava azila na Univerzitetu primenjenih nauka Rajn Majn, rekao je da Nemačka ostaje posvećena zakonima EU o azilu i mora da obezbedi pojedinačne procedure za zahteve za azil, što je glavni faktor u izboru destinacije izbeglica.

On je takođe istakao ulogu postojećih migracionih mreža i zajednica u Nemačkoj, koje i dalje privlače migrante.

Provere se sada proširuju na severne i zapadne granice Nemačke i uključuju Belgiju, Luksemburg i Dansku, zajedno sa već postojećim kontrolama na prelazima sa Poljskom, Češkom Republikom, Austrijom i Švajcarskom.

Međutim, nove kontrole su se suočile sa kritikama nemačkih suseda, uključujući Poljsku i Austriju, dok kritičari tvrde da ponovno uvedene kontrole ugrožavaju princip slobodnog kretanja EU i rizikuju podrivanje solidarnosti unutar bloka.

Federalna policija Nemačke će fleksibilno sprovoditi provere, fokusirajući se na minimiziranje ometanja putnika i trgovine, tvrdi Ministarstvo unutrašnjih poslova u Berlinu.

Stručnjaci upozoravaju da, sa ograničenim policijskim resursima, selektivne provere koje ministarstvo označava kao "pametne kontrole" rizikuju da dovedu do rasnog profilisanja.

Britanska agencija navodi da su takve kontrole obično usmerene na one osobe koje nisu belci.

"Studije pokazuju da takve nasumične provere mogu otvoriti vrata rasnom profilisanju", rekao je Pihl.

Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova ponovilo je da su rasno motivisane policijske akcije neprihvatljive i nezakonite.

Zbog preopterećenosti sistema za prihvat tražilaca azila, Nemačka je od ponedeljka uvela kontrole na svim državnim granicama, koje će trajati najmanje šest meseci.

image