Svet

Talas ekstremnog vremena se nastavlja: Italija spremna za udar ciklona "Boris" (FOTO)

Apokaliptične slike blata i krhotina po gradovima, uništenih mostova, potopljenih automobila najavljuju da će šteta dostići milijarde dolara
Talas ekstremnog vremena se nastavlja: Italija spremna za udar ciklona "Boris" (FOTO)© AP Photo/Tomas Hrivnak

Poplave izazvane jakom kišom donele su pustoš u centralnoj i istočnoj Evropi, odnevši najmanje 21 život.

Talas ekstremnog vremena koji nije viđen poslednjih 20 godina, predvođen ciklonom "Boris", paralisao je Rumuniju, Poljsku, Češku Republiku i Austriju, a u četvrtak će imati tendenciju da se preseli ka Italiji.

Ta zemlja već je u stanju uzbune, a prema rečima meteorologa Lorenca Tedićija, "neobično toplo" Jadransko more "napajaće" oluje širom Jadransko-Apeninskih planina od četvrtka i tako će se nastaviti do vikenda.

"Očekujemo još ekstremnije vremenske uslove", poručio je Tedići. 

Apokaliptične slike blata i krhotina po gradovima, uništenih mostova, potopljenih automobila najavljuju da će šteta dostići milijarde dolara.

Volonteri i osoblje za hitne slučajeve tokom noći radili su na zaštiti poljskog grada Vroclava od približavanja poplavnog talasa. 

Gradovi južno od Vroclava, kao što je Levin Bžeski, već su osetili punu snagu poplava, primoravajući stanovnike da gaze ulicama u vodi do struka ili traže utočište na krovovima ulaza stambenih blokova.

Mađarska je otvorila branu na severozapadu zemlje pošto je premijer Viktor Orban upozorio da se približava "ključni momenat". Voda je preusmerena na poljoprivredno zemljište.

U Budimpešti se i dalje očekuje da će Dunav dostići vrh oko ili nešto iznad 8,5 metara, verovatno u petak ili subotu.

"Zbog obilnih kiša i poplava, situacija je kritična širom centralne Evrope. Prema poslednjim prognozama, ključan period za Mađarsku je sreda, tako da zaštita od poplava odvija se punom parom", poručio je Orban na platformi Iks.

U Češkoj su vodostaji uglavnom opali, ali reke i dalje dostižu vrhunac u južnim delovima zemlje.

U najteže pogođenim oblastima lokalno stanovništvo i hitne službe čistile su deo železničke pruge od Praga do Ostrave, koja je takođe na relaciji Beč–Varšava i još uvek nije u funkciji, kao i neke sekundarne železnice i puteve.

Ministar finansija dao je preliminarnu ocenu štete na četiri milijarde dolara.

Dunav je poplavio i Bratislavu, a na snimcima dronom vidi se kako voda iz reke izliva preko obala i plavi zgrade duž obale.

Prema Slovačkom hidrometeorološkom institutu, vodostaji u Dunavu su u utorak ujutru dostigli više od devet metara (30 stopa), dok su lokalne vlasti upozorile da bi reka mogla da nastavi da raste.

"Najgore još nije iza nas", rekao je premijer Robert Fico u ponedeljak uveče.

image