"Global tajms": Fentanil je katastrofa koju su SAD same sebi napravile

Optužbe da Kina pokreće novi Opijumski rat protiv SAD pokušaj Zapada da se predstavi kao žrtva

Sjedinjene Američke Države svesno rade na podrivanju kinesko-američke saradnje optuživanjem Kine da preko fentanila pokreće novi Opijumski rat kako bi "izdubila" SAD iznutra.

Američki zvaničnici koji šire ove priče izgleda da zamišljaju Kinu kao svemoćnu, misterioznu silu koja kontroliše Amerikance, navodeći ih da nehotice zloupotrebljavaju fentanil, što je rezultiralo velikim brojem ličnih i porodičnih tragedija. Kina je žrtva Opijumskog rata i važan razlog za antipatiju i nultu toleranciju prema drogama u kineskom društvu, navodi "Global tajms".

Problem fentanila u SAD ne proizvodi Kina, niti je zloupotreba fentanila problem koji potiče iz Kine. Koren problema leži u činjenici da se potražnja američkog društva za narkoticima i psihotropnim drogama ne može zadovoljiti legalnim, sigurnim i efikasnim kanalima. Kriza s fentanilom u SAD počela je preteranim prepisivanjem lekova, posebno opioida, navodi kineski medij.

Američki centri za nezavisnost navode u članku objavljenom 2022. navodi se da čak i pacijenti koji uzimaju fentanil kako im je propisao lekar mogu postati zavisni, ali neki lekari pacijentima prepisuju smrtonosne doze fentanila. Studija o lečenju raka pokazala je da polovini američkih pacijenata uopšte nije trebalo da bude propisan fentanil. Ovo je samo vrh ledenog brega u pogledu neuspeha SAD u upravljanju problemom fentanila. Kako navodi "Al Džazira" rekla, ovo je "katastrofa koju su sami sebi napravili".

U stvari, ilegalni fentanil je ušao na tržište SAD još 1980-ih, a otkriveno je više ilegalnih laboratorija unutar zemlje, ali američki političari često izbegavaju ove istorijske činjenice. Sa samo pet odsto svetske populacije, Amerikanci konzumiraju 80 odsto svetskih opioida, nešto što svaka razumna osoba može prepoznati kao nenormalno.

Ogromna potražnja za supstancama fentanila u SAD je osnovni uzrok krize, a preterano visoka domaća potražnja za ovim lekovima pokreće razvoj ilegalnog tržišta fentanila. Osim toga, zašto je ista hemikalija, koja je u mnogim zemljama samo sirovina za industrijsku i farmaceutsku proizvodnju, pretvorena u izvor problema u SAD? To su pitanja sa kojima se američki političari moraju suočiti.

Ako SAD zaista žele da se pozabave pitanjem fentanila, prvo moraju da poštuju zajedničke napore u kontroli droga između Kine i SAD, da prestanu da politizuju pitanje fentanila, da napuste neodgovornu praksu pritiska putem javnog mnjenja, da smanje sopstvene unutrašnje sukobe u vezi sa pitanje fentanila, i iskreno se vraćamo pragmatičnoj saradnji. Traženje saradnje i podrške Kine uz istovremeno blaćenje i etiketiranje samo će otežati rešavanje američkog problema fentanila, zaključuje "Global tajms".