Evropski sud pravde poništio je odluku Evropske komisije o kazni za "Gugl"

Gugl je dobio sudski spor zbog antimonopolske novčane kazne Evropske unije od 1,5 milijardi evra izrečene pre pet godina koja je bila usmerena na njegovo onlajn oglašavanje

Opšti sud Evropske unije poništio je odluku Evropske komisije da kazni "Gugl" sa 1,5 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu onlajn oglašavanja, navodi se u saopštenju suda.

"Sud potvrđuje većinu procena Evropske komisije, ali poništava odluku po kojoj je EK kaznila 'Gugl' sa 1,5 milijardi evra", navodi se u dokumentu.

Prema sudu, Evropska komisija nije uzela u obzir sve okolnosti, a naročito rokove važenja odredbi ugovora, za koje se u Briselu smatralo da krše pravila konkurencije.

Reč je o odluci prvostepenog suda na koju se još može uložiti žalba.

Evropska komisija je 2019. odlučila da kazni "Gugl" sa skoro milijardu i po evra zbog činjenice da je kompanija navodno nametnula ugovorne klauzule sajtovima koje su zabranjivale oglašavanje konkurenata. Ovakvi prekršaji su zabeleženi od 2006. do 2016. godine. Preliminarna istraga je otvorena još 2010. godine.

Evropska komisija je poslednjih godina pooštrila kontrolu nad velikim međunarodnim internet platformama.

Godine 2022. odobren je Zakon o digitalnim tržištima (DMA). Ovaj zakon, prema autorima, ima za cilj da "tržišta digitalnog sektora učini pravednijim i konkurentnijim" i pruži veći izbor i slobodu krajnjim korisnicima. Na primer, obavezuje kompanije da dozvole instalaciju aplikacija trećih strana i omoguće korisnicima da lakše promene podešavanja. EU je navela da je DMA jedan od prvih alata za efikasno regulisanje aktivnosti najvećih digitalnih kompanija. Namera mu je da dopuni, ali ne i da promeni pravila konkurencije EU.

Evropska komisija je kasnije identifikovala šest velikih digitalnih kompanija koje moraju da usklade svoje društvene mreže, digitalna tržišta i pretraživače sa novim evropskim zakonom o digitalnim tržištima. Naredba Evropske komisije utiče na kompanije kao što su "Alfabet", "Amazon", Epl", "Meta", "Majkrosoft".

Prošle nedelje je Sud pravde EU odobrio kaznu "Guglu" od 2,4 milijarde evra, izrečenu odlukom Evropske komisije još 2017. godine za zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.