Svet

Sijarto upozorava: Dozvola za udar na Rusiju povećava rizik od eskalacije

Budimpešta je za mir, a ujedno je i zabrinuta zbog moguće dozvole za udare dalekometnim oružjem duboko u Rusku Federaciju, rekao je šef mađarske diplomatije
Sijarto upozorava: Dozvola za udar na Rusiju povećava rizik od eskalacijewww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Mađarska je zabrinuta zbog moguće dozvole za raketne udare dugog dometa na rusku teritoriju i to bi bilo u suprotnosti sa bezbednosnim interesima Evrope i definitivno bi povećalo rizik od eskalacije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Budimpešta je zainteresovana za mir. Ispunjeni smo anksioznošću na svakom koraku. Neosporna je činjenica da ako se rakete dugog dometa iskoriste protiv ciljeva duboko u Rusiji, to će povećati pretnju od eskalacije", kazao je Sijarto na konferenciji za novinare.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da NATO zemlje ne razgovaraju više samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob.

"Ako ta odluka bude doneta, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo", upozorio je ruski predsednik.

image