Svet

"Blekrok" i "Majkrosoft" planiraju fond od 30 milijardi dolara za ulaganje u AI infrastrukturu

Cilj "investicionog instrumenta" je da odgovori na sve veće zahteve za električnom energijom i digitalnom infrastrukturom za izradu AI proizvoda
"Blekrok" i "Majkrosoft" planiraju fond od 30 milijardi dolara za ulaganje u AI infrastrukturuGetty © Jason marz

Finansijski menadžerski gigant "Blekrok" planira da zajedno sa tehnološkim gigantom "Majkrosoftom" pokrene investicioni fond za veštačku inteligenciju vredan više od 30 milijardi dolara za izgradnju centara podataka i energetskih projekata.

Finansijsko partnerstvo bilo bi jedno od najvećih investicionih sredstava ikada pokrenutih na Volstritu, piše "Fajnenšel tajms".

"Majkrosoft" i MGH, investiciona kompanija koju podržava Abu Dabi, biće generalni partneri u fondu. Proizvođač čipova "Envidija" će savetovati o fabričkom dizajnu i integraciji.

Cilj ovog "investicionog instrumenta" je da odgovori na sve veće zahteve za električnom energijom i digitalnom infrastrukturom za izradu AI proizvoda. Očekuje se da će se ova grana industrije u narednim godinama suočiti sa ozbiljnim problemima sa kapacitetima.

Računarska snaga veštačke inteligencije zahteva mnogo više struje nego prethodne tehnološke inovacije i opteretila je postojeću energetsku infrastrukturu.

"Mobilisanje privatnog kapitala za izgradnju AI infrastrukture, kao što su centri za podatke i električnu energiju, otključaće mogućnost dugoročne investicije vredne više biliona dolara", naveo je izvršni direktor "Blekroka" Lari Fink.

Međunarodna agencija za energetiku procenjuje da bi globalna potrošnja električne energije u centrima podataka mogla da premaši 1.000 teravat-sati do 2026. godine, što je više nego dvostruko veće od količine koja je potrošena 2022. godine.

image