"Blekrok" i "Majkrosoft" planiraju fond od 30 milijardi dolara za ulaganje u AI infrastrukturu

Cilj "investicionog instrumenta" je da odgovori na sve veće zahteve za električnom energijom i digitalnom infrastrukturom za izradu AI proizvoda

Finansijski menadžerski gigant "Blekrok" planira da zajedno sa tehnološkim gigantom "Majkrosoftom" pokrene investicioni fond za veštačku inteligenciju vredan više od 30 milijardi dolara za izgradnju centara podataka i energetskih projekata.

Finansijsko partnerstvo bilo bi jedno od najvećih investicionih sredstava ikada pokrenutih na Volstritu, piše "Fajnenšel tajms".

"Majkrosoft" i MGH, investiciona kompanija koju podržava Abu Dabi, biće generalni partneri u fondu. Proizvođač čipova "Envidija" će savetovati o fabričkom dizajnu i integraciji.

Cilj ovog "investicionog instrumenta" je da odgovori na sve veće zahteve za električnom energijom i digitalnom infrastrukturom za izradu AI proizvoda. Očekuje se da će se ova grana industrije u narednim godinama suočiti sa ozbiljnim problemima sa kapacitetima.

Računarska snaga veštačke inteligencije zahteva mnogo više struje nego prethodne tehnološke inovacije i opteretila je postojeću energetsku infrastrukturu.

"Mobilisanje privatnog kapitala za izgradnju AI infrastrukture, kao što su centri za podatke i električnu energiju, otključaće mogućnost dugoročne investicije vredne više biliona dolara", naveo je izvršni direktor "Blekroka" Lari Fink.

Međunarodna agencija za energetiku procenjuje da bi globalna potrošnja električne energije u centrima podataka mogla da premaši 1.000 teravat-sati do 2026. godine, što je više nego dvostruko veće od količine koja je potrošena 2022. godine.