Svet

Pašinjan optužio ODKB da podriva suverenitet Jermenije; Kremlj: Kategorički se ne slažemo

Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti ne ugrožava, nego čuva suverenitet država članica, istakao je Dmitrij Peskov odgovarajući na optužbe jermenskog premijera
Pašinjan optužio ODKB da podriva suverenitet Jermenije; Kremlj: Kategorički se ne slažemoGetty © Carl Court/

Jerevan je zamrznuo učešće u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) jer je ta struktura stvorila pretnje po bezbednost i suverenitet Jermenije, rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

Prema njegovim rečima, ODKB ne samo da ne ispunjava svoje obaveze da osigura bezbednost Jermenije, već stvara pretnje za njeno dalje postojanje, suverenitet i državnost.

Jermenija je blizu "tačke bez povratka" u odnosima sa ODKB, ukazao je Pašinjan.

Sa druge starene, Jermenija ne namerava da prekida ekonomske veze ni sa Rusijom ni sa Evroazijskim ekonomskim savezom (EAEU), dodao je.

Govoreći o BRIKS-u, Pašinjan je rekao da Jermenija trenutno ne planira integraciju sa tom asocijacijom ali da je prihvatio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina i da će doći na samit u Kazanju.

Moskva se kategorički ne slaže sa izjavama Pašinjana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i naglasio da od ODKB-a ne potiču nikakve pretnje po Jermeniju.

"Upravo suprotno – ta organizacija stoji na straži suverenitetu država članica", istakao je Peskov.

Moskva će nastaviti kontakt sa Jerevanom kao bliskim partnerom, a odluka da "istupi" iz ODKB-a je suvereno pravo Jermenije, dodao je Peskov.

"Jermenija sama bira strateške i taktičke puteve svog razvoja", zaključio je on.

image