Prvi komesar za odbranu EU više je menadžer nego vojni ministar

Andrijus ​​Kubilijus je prvi komesar za odbranu Evropske unije i vatreni pristalica Kijeva

Nekadašnji premijer Litvanije Andrijus Kubilijus jasno je pokazao svoj stav o Ukrajini, što možda objašnjava zašto je imenovan za prvog komesara za odbranu Evropske unije.

"Za one koji tvrde da Ukrajina treba da se složi sa mirovnim uslovima (ruskog lidera Vladimira) Putina, predlažem da razmotre mogućnost da Putinu ponude teritoriju svoje zemlje", rekao je on u Evropskom parlamentu u julu i dodao da se "mir može postići samo ako Ukrajina pobeđuje i ako se brani njen teritorijalni suverenitet, a to se može učiniti samo uz našu podršku".

Iako njegova nova titula zvuči moćno, piše "Politiko", EU igra sporednu ulogu u odbrani, budući da je to oblasti u kojoj glavni gradovi ljubomorno čuvaju svoj suverenitet.

Umesto da komanduje vojskama, Kubilijus će biti zadužen za organizovanje odbrambene industrije EU i pomaganje zemljama članicama da se ponovo naoružaju i, istovremeno, nastave da isporučuju oružje Ukrajini.

"On će raditi na razvoju Evropske odbrambene unije i jačanju naših ulaganja u kapacitete", rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen novinarima nakon što je objavila sastav nove Komisije.

Fon der Lajenova je predložila otvaranje novog radnog mesta ranije ove godine kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju, što je raskid sa tradicijom EU da sebe vidi kao projekat posvećen miru. Čak se i glavni finansijski mehanizam bloka za delimično nadoknađivanje novca zemljama za oružje donirano Ukrajini zove Evropski mirovni fond.

Fon der Lajenova je takođe naglasila da je Kubilijus "odgovoran za jedinstveno tržište i industriju... i jačanje odbrambene industrijske baze".

Novi komesar sada ima rok od 100 dana da sastavi dokument o budućnosti evropske odbrane koji će pripremiti prestonice za "najekstremnije vojne situacije".

Takođe, postoji naredba da se razrade koncepti za evropski štit protivvazdušne odbrane i programe sajber-odbrane.

Kada je Fon der Lajenova prvi put predložila novi posao, neke velike zemlje poput Poljske i Francuske su bile zainteresovane, ali su odustale kada je postalo jasno da to mesto neće biti osnovni posao.

Mnogo toga što će Kubilijus uraditi svodi se, zapravo, na upravljanje očekivanjima. Naročito što je Kaja Kalas, bivša estonska premijerka, imenovana za najvišeg diplomatu EU, tako da je ona javno lice bloka u odgovoru Rusiji, a takođe kontroliše Evropski mirovni fond i vojne operacije EU.

Fon der Lajenova je u junu procenila da je za odbranu EU potrebno 500 milijardi evra u narednoj deceniji, ali je nejasno odakle će novac doći. Zemlje poput Nemačke i Holandije oštro se protive izdavanju zajedničkog duga, kao što se dogodilo nakon pandemije kovida. Novac bi takođe mogao da dođe iz višegodišnjeg budžeta EU, što bi izazvalo političku bitku.

Što se tiče svemirske komponente njegovog portfelja, ona će uključivati upravljanje postojećim satelitskim programima EU "Galilej" i "Kopernik", zajedno sa pokretanjem trećeg projekta bloka – bezbedne internet satelitske konstelacije od više milijardi nazvane IRIS² koja bi trebalo da bude pokrenuta tokom sledećeg mandata.