NATO nastavlja invaziju na Arktik: Otvara još jedan centar za vazdušne operacije?

Glavnokomandujući savezničkih oružanih snaga NATO-a u Evropi general Kristofer Kavoli podržao ideju o stvaranju centra za vazdušne operacije na Arktiku, rekao je komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi Džejms Heker

NATO istražuje ideju o stvaranju zajedničkog centra za kontrolu vazdušnih operacija na Arktiku, izjavio je komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi Džejms Heker.

"Iskoristićemo bliske odnose između arktičkih zemalja, kao i znanje. Mislim da ćemo uskoro imati treći zajednički vazdušni operativni centar", kazao je general Heker na panel diskusiji sa predstavnicima švedskih i norveških vazdušnih snaga na konferenciji Udruženja Vazdušno-kosmičkih snaga.

Heker je za portal "Defens van" rekao da je glavnokomandujući savezničkih oružanih snaga NATO-a u Evropi general Kristofer Kavoli podržao ideju o stvaranju centra za vazdušne operacije na Arktiku. 

Kako je dodao, ovaj predlog prvo se mora izneti pred rukovodstvo Severnoatlantske alijanse.

Američki general je naveo da "američko vazduhoplovstvo već sprovodi probne letove balona i dronova na velikim visinama na Arktiku, ali da još nije poznato gde će se tačno nalaziti novi centar".

Naime, NATO već ima dva takva centra za vazdušne operacije u Nemačkoj i Španiji.

Ministar odbrane Finske Anti Hakanen je u avgustu rekao da je "ta zemlja  jedina članica NATO-a, koja se graniči sa Rusijom, u kojoj nema stalnog prisustva trupa drugih zemalja Alijanse, ali koja trenutno pregovara o razmeštanju formacije trupa na svojoj teritoriji".