Svet

Detonacije širom Libana: Posle pejdžera eksplozije voki-tokija, devet poginulih (VIDEO)

Dan nakon eksplozije više hiljada pejdžera, Liban se nalazi na novom udaru
Detonacije širom Libana: Posle pejdžera eksplozije voki-tokija, devet poginulih (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Broj mrtvih u novom talasu eksplozija komunikacionih uređaja, u više oblasti širom Libana, uključujući i predgrađe Dahije u Bejrutu, porastao je na devet, a više od 300 ljudi je povređeno, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, a prenosi Bi-Bi-Si.

Eksplozije su izazvali uređaji koji se razlikuju od pejdžera koji su eksplodirali juče, a najverovatnije je reč o voki-tokijima, prenosi "Tajms of Izrael". 

Izvori za "Aksios" navode da je Izrael postavio eksplozive u naprave pre nego što su one isporučene Hezbolahu, i da je libanska militantna grupa planirala da naprave koristi u okviru sistema za hitne komunikacije tokom rata s Izraelom.

Dva izvora su za "Aksios" rekla da je cilj Izraela u drugom talasu napada bio da poveća paranoju i strah u redovima Hezbolaha, u pokušaju da izvrši pritisak na rukovodstvo milicije da promeni svoju politiku u vezi sa sukobom sa Izraelom.

Šef Izvršnog odbora Hezbolaha, Hasan Safiedin, poručio je da će napadi biti "kažnjeni", i da će osveta biti "jedinstveno krvava". On je dodao da će o tome sutra govoriti lider militantne grupe Hasan Nasralah.

"Bićemo u novoj situaciji i novoj konfrontaciji sa ovim neprijateljem", dodao j Safiedin.

Prijavljene eksplozije usledile su dan nakon što su hiljade pejdžera koje je koristio Hezbolah eksplodirale u navodnom izraelskom napadu.

Prema navodima medija, u jučerašnjem napadu poginulo je najmanje 12 ljudi, dok je više od 2.800 njih ranjeno.

Iz Hezbolaha su saopštili da iza napada stoji Izrael, dok vlasti u Tel Avivu nisu komentarisale eksplozije pejdžera.

"Tajms of Izrael" javlja da je baraž od 10 raketa ispaljen iz Libana na Zapadnu Galileju pre oko sat vremena. Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su rakete pogodile otvorene površine, pri čemu nije bilo povređenih.

Izvori za TASS kažu da će se 20. septembra održati sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom talasa eksplozija u Libanu.

UN upozoravaju na "ozbiljan rizik od eskalacije"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da eksplozije pejdžera usmerene na militantnu grupu Hezbolah ukazuju na ozbiljan rizik od eskalacije u Libanu i poručio da je neophodno izbeći dodatno povećanje tenzija.

"Očigledno je da logika jeste da se to (eksplozija) uradi kao preventivni udar pre velike vojne operacije", rekao je on novinarima, prenosi Rojters.

Istovremeno, šef Kancelarije UN za ljudska prava Volker Tulk izjavio je da je od ključne važnosti da se pozovu na odgovornost oni koji su isplanirali eksplozije pejdžera u Libanu u utorak, piše "Tajms of Izrael".

"Ciljanje hiljada pojedinaca, bilo civila ili pripadnika oružanih grupa, bez znanja o tome ko je posedovao ciljane uređaje, njihovu lokaciju i okruženje u trenutku napada, krši međunarodno pravo o ljudskim pravima i, prema u meri u kojoj je primenjivo, međunarodno humanitarno pravo", ocenio je on.

Turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kadžir izjavio je danas da je potrebno unaprediti domaću proizvodnju tehloških proizvoda, naročito nakon operacije izraelske obaveštajne služvbe u kojoj su detonirani pejdžeri i druge elektronske naprave u Libanu, a u kojima je ubijeno najmanje 20 ljudi, a povređeno gotovo tri hiljade ljudi.

"Izgleda da je Izrael istovremeno detonirao eksploziv na hiljade uređaja u Libanu. Ovaj incident je još jednom pokazao koliko je vitalan naš nacionalni tehnološki pogon", rekao je Kadžir, a prenosi agencija Anadolija.

Galant: Sukob na Bliskom istoku ulazi u novu fazu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da rat na Bliskom istoku ulazi u "novu fazu", nakon drugog talasa eksplozija pejdžera i drugih elektronskih naprava u Libanu, u kojima je ubijeno gotovo 20 a ranjeno više hiljada ljudi.

"U razgovoru sa osobljem vazduhoplovstva u bazi Ramat David, naglasio sam: Otvaramo novu fazu u ratu", rekao je Galant, a prenosi "Politiko".

On je naveo da se "centar" operacija preusmerava ka severu Izraela, pošto se sada na tom delu teritorije gomilaju snage i resursi.

image