"Super velika bojeva glava": Severna Koreja testirala nove rakete

Testovi za poboljšanje sposobnosti oružja potrebni su zbog ozbiljne pretnje koju spoljašnje sile predstavljaju po bezbednost zemlje, rekao je lider DNR Koreje KiM Džong Un

DNR Koreja saopštila je danas da je predsednik te države Kim Džong Un nadgledao testiranja dva tipa raketa – jedne koja može da nosi "super veliku konvencionalnu bojevu glavu" i drugu, kako prenosi AP, verovatno namenjenu za nuklearnu bojevu glavu, kao i da je Kim tom prilikom pozvao na jačanje konvencionalnog naoružanja i nuklearnih sposobnosti.

Kako navodi AP, pretpostavlja se da su ta testiranja ona o kojima je juče izvestila južnokorejska vojska, a to je bio drugi put u nedelju dana da je Severna Koreja testirala projektile.

"Testovi za poboljšanje sposobnosti oružja potrebni su zbog ozbiljne pretnje koju spoljašnje sile predstavljaju po bezbednost zemlje", rekao je Kim Džong Un, prenosi severnokorejska novinska agencija KCNA.

Predsednik DNTK naglasio je "potrebu za nastavkom jačanja nuklearnih snaga i posedovanjem najjačih vojno-tehničkih sposobnosti i nadmoćnih ofanzivnih sposobnosti u području konvencionalnog oružja", prenela je KCNA.

Dodaju da je svrha probnog lansiranja bila da se potvrdi preciznost rakete sa "super velikom bojevom glavom" koja pogađa metu srednjeg dometa na udaljenosti do 320 km.