Amerika strahuje od izraelske ofanzive u Libanu: SAD već izradile plan evakuacije građana

Izraelska vojska je već prebacila nekoliko hiljada pripadnika specijalnih snaga i padobranaca u severni deo Izraela sa juga zemlje, nakon višemesečnih borbi u Pojasu Gaze, piše list "Volstrit džornal", pozivajući se na američke zvaničnike

Američki ministar odbrane Lojd Ostin strahuje da bi Izrael mogao da pokrene kopnenu operaciju u Libanu protiv Hezbolaha nakon serije eksplozija komunikacione opreme tog pokreta, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na američke zvaničnike.

Kako se navodi, Ostin je rekao drugim visokim zvaničnicima Pentagona da se "plaši da bi Izrael mogao da pokrene ofanzivu".

List ističe da je izraelska vojska već prebacila nekoliko hiljada pripadnika specijalnih snaga i padobranaca u severni deo Izraela sa juga zemlje, nakon višemesečnih borbi u Pojasu Gaze.

Istovremeno, američki zvaničnici rekli su za "Volstrit džornal" da još "ne vide znake da će se ofanziva dogoditi u bliskoj budućnosti", ukazujući da još uvek nije stiglo naređenje za mobilizaciju izraelskih rezervista.

"Za pripremu ofanzive u Libanu, Izraelu bi mogle biti potrebne nedelje da se pripremi. Osim toga, Izrael se može odlučiti za operaciju manjeg obima i, u tom slučaju, može da je počne u kraćem vremenskom okviru", naveli su zvaničnici.

Osim toga, list dodaje da su Sjedinjene Države izradile planove za evakuaciju svojih državljana iz Libana u slučaju sukoba velikih razmera između Izraela i Hezbolaha.

Napominje se da se govori o planovima evakuacije oko 50.000 američkih državljana civilnim brodovima preko Sredozemnog mora na Kipar.

Prema podacima Stejt departmenta iz 2022. godine, na koje se poziva list, u Libanu je živelo oko 86.000 Amerikanaca.