Svet

Izveštaj iz Libana za RT Balkan: Nema mira na Bliskom istoku dok se problem Palestine ne reši

Rat u Palestini i Libanu biće dugotrajan i može se proširiti uz učešće arapskog otpora, tačnije Jemena, Iraka, Sirije i Irana, ocenjuje predsednik Libanskog komiteta za mir i solidarnost Žamilj Muhamed Safija
Izveštaj iz Libana za RT Balkan: Nema mira na Bliskom istoku dok se problem Palestine ne reši© Spencer Platt/Getty Images

Situacija u Libanu je veoma opasna, a sve je veća mogućnost da će Izrael da proširi rat i agresiju, kaže za RT Balkan predsednik Libanskog komiteta za mir i solidarnost, jedan od osnivača Međunarodnog komiteta za solidarnost sa palestinskim narodom Žamilj Muhamed Safija.

Najmanje 11 osoba je poginulo, dok je 3.000 ljudi povređeno – od kojih oko 200 teško, nakon što su eksplodirali pejdžeri na više lokacija u Bejrutu, navodi sagovornik RT Balkan.

Hezbolah je saopštio da smatraju Izrael "potpuno odgovornim" za napad, kao i da će na njega odgovoriti. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali incident, niti su preuzeli odgovornost.

Žamilj Muhamed Safija ističe da Izrael agresivno napada civile tako što daljinski detonira njihove telefone, što je upravo i dovelo do tragedije u Bejrutu.

"Pejdžeri su napravljeni u Mađarskoj, na zahtev izraelskog Mosada. Na baterije su stavili eksploziv od dva do pet grama, a zatim su ih aktivirali na pijaci u Libanu", naveo je naš sagovornik i dodao da je trenutno situacija u Libanu mirna, kao i da se narod ujedinio kako bi pružio podršku Hezbolahu.

"Ni Amerika nije daleko od onoga što se dešava. Tačnije, ona podržava Izrael tako što mu isporučuje sve vrste oružja, a ujedno i pruža političku i moralnu podršku na međunarodnim forumima", ocenjuje Žamilj Muhamed Safija.

On ističe da neće biti mira na Bliskom istoku dok se problem Palestine ne reši, pogotovo što Amerika i Izrael odbacuju ideju o "stvaranju dve države u okupiranoj Palestini".

Prema njegovim rečima, rat u Palestini i Libanu biće dugotrajan i može se proširiti uz učešće arapskog otpora, tačnije Jemena, Iraka, Sirije i Irana.

"Ovaj rat, koji je Izrael objavio u saradnji i koordinaciji sa Amerikom, imao je za cilj okupaciju i proširenje teritorija u Jordanu, Libanu, Siriji i delovima Iraka. Cilj je ekonomski, odnosno kontrola prirodnih resursa, nafte i gasa i da se obezbedi indijska trgovinska linija, koja ide od Izraela do Evrope", ističe naš sagovornik.

Kako dodaje, planirano je da Izrael postane garant bezbednosti i vojne zaštite Indije, odnosno trgovinska linija u regionu Bliskog istoka.

image