"Rat na Bliskom istoku ulazi u novu fazu": Galant preusmerava operaciju na sever

Ministar odbrane Izraela razgovarao je sa osobljem vazduhoplovstva u bazi "Ramat David"

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da rat na Bliskom istoku ulazi u "novu fazu", nakon talasa eksplozija pejdžera i drugih elektronskih naprava u Libanu, u kojima su ubijene 32 osobe a ranjeno više hiljada ljudi.

"U razgovoru sa osobljem vazduhoplovstva u bazi Ramat David, naglasio sam: Otvaramo novu fazu u ratu", rekao je u sredu Galant, a prenosi "Politiko".

On je naveo da se "centar gravitacije" operacija preusmerava ka severu Izraela, pošto se sada na tom delu teritorije gomilaju snage i resursi.

Hezbolah je saopštio da smatraju Izrael "potpuno odgovornim" za napad, kao i da će na njega odgovoriti. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali incident, niti su preuzeli odgovornost.

Da podsetimo, prvo su se članovi šiitske militantne grupe Hezbolah našli na udaru do sada nezapamćenog napada kada je eksplodiralo oko 3.000 pejdžera koje su koristili njihovi pripadnici.

Dan kasnije, u sredu, u eksploziji voki-toki uređaja poginulo je najmanje devet ljudi, dok je više od 300 povređeno u južnom delu Bejruta. Prema pisanju lokalnih medija, komunikacione uređaje Hezbolah je nabavio isto kada i pejdžere, pre jedno pet meseci.

Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je da je reč o "najvećem proboju bezbednosti" koji se desio militantnoj grupi u skoro godinu dana sukoba sa Izraelom.