Svet

Agent CIA osuđen na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja oko 30 žena

Utvrđeno je da obaveštajac provodio sate pozirajući sa golim i onesvešćenim žrtvama pre nego što bi ih zlostavljao
Agent CIA osuđen na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja oko 30 ženaGetty © Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Bivši agent CIA Brajan Džefri Rejmond (48), koji je drogirao, fotografisao i seksualno zlostavljao gotovo 30 žena širom sveta, osuđen je na 30 godina zatvora, izvestio je Skaj njuz.

Rejmond, bivši pripravnik u Beloj kući, namamio je žene koje je upoznao na aplikacijama za upoznavanje, uključujući Tinder, u stan koji je unajmila vlada i drogirao ih, dok im je posluživao vino i grickalice.

On je zatim provodio sate pozirajući sa golim i onesvešćenim žrtvama pre nego što bi ih fotografisao. Utvrđeno je da ima galeriju sa više od 500 fotografija žrtava.

Tužitelji su rekli da je Rejmond počeo sa napadima 2006. godine, a da je žrtve pronalazio u Meksiku, Peruu i drugim zemljama.

"On je seksualni predator", rekla je sudija Kolin Kolar Kotli, izričući punu kaznu koju su tužitelji zatražili u Vašingtonu.

Kao deo kazne, sudija je optuženom takođe naložila da plati 10.000 dolara svakoj od svojih 28 žrtava.

Na sudu se oko 12 Rejmondovih žrtava, koje su identifikovane samo brojevima, prisetilo kako ih je "prevario špijun koji je bio deo agencije koja bi trebala da štiti svet od zla".

Jedna žrtva rekla je da je Rejmond izgledao kao "savršeni džentlmen" kada su se upoznali u Meksiku 2020. godine.

Nakon što je žrtva izgubila svest, Rejmond je bez njenog znanja snimio 35 videa njenih grudi i genitalija.

Druga je rekla da je doživela nervni slom, a treća da ima noćne more nakon što je videla fotografije na kojima izgleda kao "leš na njegovom krevetu".

Rejmond je rekao sudiji da je sate proveo razmišljajući o onom što je učinio. "Znam da nijedno izvinjenje nije dovoljno. Ne postoje reči kojima bih opisao koliko mi je žao. To nisam ja, a ipak sam to postao", poručio je agent.

Njegovi advokati tražili su blažu kaznu, navodeći kao razlog njegov rad u CIA nakon 11. septembra. To je, rekli su advokati, bilo "plodno tlo za emocionalnu neosetljivost i objektivizaciju drugih ljudi", zbog kojih je godinama vrebao žene.

Agencija je javno osudila Rejmondove zločine, tvrdeći da to "jedan od najnečuvenijih slučajeva nedoličnog ponašanja u istoriji CIA".

image