Svet

Kad američki senator zahvali "Meti" što je blokirala RT: "Moskva je uvek kriva za sve probleme SAD"

Rusija je godinama koristila "desetine hiljada lažnih naloga" na raznim društvenim mrežama, kao što su Jutjub, Instagram, Fejsbuk ili čak Pinterest, kako bi pokušala da podeli Amerikance i utiče na njihov izbor i glasove, rekao je američki senator Mark Vorner
Kad američki senator zahvali "Meti" što je blokirala RT: "Moskva je uvek kriva za sve probleme SAD"www.globallookpress.com © Muhammed Ibrahim Ali/Keystone Press Agency

Američki senator Mark Vorner zahvalio je kompaniji "Meta" što je blokirala naloge RT, medijske grupe "Rusija sevodnja" i druge ruske medije u svojim aplikacijama.

"Želim da se zahvalim 'Meti' i nadam se da im je interesovanje našeg komiteta za to pitanje pomoglo da reaguju, kada su odlučili da uklone naloge RT-a i srodne ruske 'operacije uticaja'", kazao je Vorner tokom sastanka Komiteta za obaveštajne poslove Senata SAD posvećenih pitanju stranih pretnji predsedničkim izborima u zemlji.

Prema njegovim rečima, Moskva je godinama koristila "desetine hiljada lažnih naloga" na raznim društvenim mrežama, kao što su Jutjub, Instagram, Fejsbuk ili čak Pinterest, kako bi "pokušala da podeli Amerikance i utiče na njihov izbor i glasove".

Vorner je dodao da pokušaji uticaja na američko javno mnjenje dolaze kada "previše građana ne veruje iskreno ključnim američkim institucijama, od federalnih agencija preko lokalnih organa za sprovođenje zakona do tradicionalnih medija".

"Upravo zbog takve situacije veća je zavisnost od interneta", ukazao je on.

Međutim, na sastanku je učestvovao i republikanski senator Marko Rubio, koji je istakao poteškoće u razlikovanju dezinformacija, koje se šire na društvenim mrežama, od "širenja informacija za koje postoji velika mogućnost da su tačne" u američkom društvu.

On je podsetio i na slučaj kompjutera Hantera Bajdena, sina američkog predsednika, u kojem su pronađeni razni mejlovi gde je detaljno opisano učešće mlađeg Bajdena u brojnim stranim kompanijama.

"Sadržaj kompjutera je prvi objavio 'Njujork post' neposredno pre predsedničkih izbora 2020. godine, a širenje tih informacija je opisano kao operacija 'ruske dezinformacije', sa ciljem da se Donald Tramp ponovo izabere. Nakon toga su preduzeti koraci da se ućutka jedan medij u Sjedinjenim Državama o nečemu za šta se zapravo ispostavilo da nije ruska dezinformacija", zaključio je Rubio.

image