Izrael: Iran regrutovao Izraelca radi ubistva Netanjahua, Galanta i šefa Šin Beta

Prema istrazi, izraelski civil Jevrejin je biznismen koji je dugo živeo u Turskoj, gde je imao poslovne i društvene odnose sa turskim i iranskim državljanima

Izraelski civil uhapšen je prošlog meseca pod sumnjom da ga je Iran regrutovao da ubije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta ili šefa bezbednosne službe Šin Bet Ronena Bara, saopštile su danas Šin Bet i policija.

Šin Bet i policija naveli su da je osumnjičeni dva puta prokrijumčaren u Iran i da je dobio novac za misiju, prenosi "Tajms ov Izrael". Osumnjičeni, koji nije imenovan, danas je optužen.

Prema istrazi, izraelski civil Jevrejin je biznismen koji je dugo živeo u Turskoj, gde je imao poslovne i društvene odnose sa turskim i iranskim državljanima.

U aprilu 2024, osumnjičeni je pristao, uz posredovanje dvojice Turaka, Andreja Faruka Aslana i Džunejda Aslana, da se sastane sa bogatim biznismenom koji živi u Iranu po imenu Edi, kako bi unapredio posao, navodi Šin Bet.

Otputovao je u turski grad Samandag, blizu Sirije, i sastao se sa dvojicom predstavnika koje je poslao iranski biznismen, navodi Šin Bet.

U Samandagu su Izraelac i Iranac razgovarali telefonom, a u maju Šin Bet navodi da je osumnjičeni otputovao u Tursku da se sastane sa Andrejem, Džunejdom i dvojicom Edijevih poznanika.

Nakon što iranski biznismen ponovo nije mogao da napusti Iran i otputuje u Tursku, Izraelac je prokrijumčaren u Iran u blizini grada Van na istoku Turske, gde se sastao sa Edijem i još jednom osobom po imenu Kvadža, koji se predstavio kao pripadnik iranskih bezbednosnih snaga.

Tokom tog sastanka, Edi je sugerisao osumnjičenom da obavlja različite misije u Izraelu za iranski režim, uključujući slanje novca ili pištolja na određene lokacije, fotografisanje javnih površina i pretnje izraelskim civilima koji takođe deluju u ime Irana i nisu izvršili svoje misije, utvrdio je Šin Bet.

Agencija navodi da se Izraelac u Edijevoj kući sastao sa iranskim obaveštajnim zvaničnicima, koji su ga zamolili da "unapredi pripreme atentata" na premijera Netanjahua, Galanta ili Bara.

Šin Bet navodi da su iranski zvaničnici planirali ubistva kao vid osvete za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u julu, za koje su okrivili Izrael.

Prema istrazi, Izraelcu je, pre nego što je po drugi put napustio Iran, jedan od iranskih obaveštajaca dao 5.000 evra.