Sijarto: Promigraciona politika EU predstavlja opasnost, Biškek je sigurnost za Evropu

Mađarska i Kirgistan su članice globalne promirovne većine koja poziva na hitan prekid vatre i na mirovne pregovore u ratu u Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova

Promigraciona politika Evropske unije predstavlja opasnost, dok borba Kirgistana protiv terorizma znači sigurnost za Evropu, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Biškeku.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kirgistanskim kolegom Jenbekom Kulubajevim, Sijarto je rekao da ove dve zemlje plaćaju cenu sukoba za koji nisu odgovorne, preneo je MTI.

Mađarska i Kirgistan su članice "globalne promirovne većine" koja poziva na hitan prekid vatre i na mirovne pregovore u ratu u Ukrajini, rekao je Sijarto, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Mađarske.

Sijarto je pohvalio napore Kirgistana u borbi protiv terorizma i rekao da je globalna pretnja od terorizma danas "veća nego ikada" zbog mogućnosti ilegalne migracije.

On je dodao da promigraciona politika EU ohrabruje imigrante da započnu putovanje ka kontinentu, a da teroristi "koriste poplavu ljudi".

Mađarska vidi kao saveznike "sve zemlje koje daju prioritet borbi protiv terorizma na način na koji to čini Kirgistan", istakao je Sijarto.

Budimpešta, koja predsedava Evropskom unijom, podržava početak pregovora sa Kirgistanom o ublažavanju viznih zahteva i o potpisivanju poboljšanog sporazuma o partnerstvu i saradnji.

Sijarto je rekao da su kritike zvaničnika EU upućene Kirgistanu u vezi sa navodnim zaobilaženjem sankcija Rusiji "potpuno neosnovane".

"Mađarska vidi sankcije EU kao štetne, opasne i apsolutno beskorisne, a one koje više štete državama članicama nego Rusiji", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, lideri EU očigledno nisu spremni da priznaju da su sankcije bila loša odluka i radije optužuju druge, a među njima i Kirgistan.

Mađarska bi uvek podržala Kirgistan kao sponu između Istoka i Zapada, izjavio je Sijarto.

Maćarska veruje da svaka zemlja ima suvereno pravo da iskoreni spoljno mešanje i uticaj na volju naroda, dodao je.