Svet

Imenovani članovi delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju

Među članovima te delegacije nalazi se i Anamarija Viček, sa liste vladajuće mađarske partije Fides. Ona je u dva navrata (2014. i 2020. godine) izabrana sa poslanicu u Skupštini Srbije na listi Saveza vojvođanskih Mađara
Imenovani članovi delegacije Evropskog parlamenta za Srbijuwww.globallookpress.com © Zhao Dingzhe

Političke grupacije i samostalni poslanici u Evropskom parlamentu objavili su danas poslanike EP koji su imenovani za članove parlamentarnih delegacija, među kojima je i 15 članova delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Među članovima te delegacije nalazi se i Anamarija Viček, sa liste vladajuće mađarske partije Fides. Ona je u dva navrata (2014. i 2020. godine) izabrana sa poslanicu u Skupštini Srbije na listi Saveza vojvođanskih Mađara. Ona je u dva navrata obavljala funkciju državnog sekretara u Ministarstvu prosvete u Vladi Srbije.

Viček, koja je imenovana kao poslanica grupacije Patriote za Evropu, rekla je za Tanjug da je velika stvar što će u narednom periodu biti članica ove delegacije.

"Upravo zbog toga što smo videli u radu Andora Delija, mog prethodnika, da je aktivno učestvovao u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, što je jedna od veoma značajnih tačaka ili facilitatora u pregovorima Srbije za učlanjenje u Evropsku uniju", navela je Viček.

Iz Patriota za Evropu, pored Viček, kao član delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija imenovan je Aleksandar Nikolić sa liste francuske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, koji je poreklom iz Srbije, pokazuje dokument o imenovanju delegacija, objavljen na sajtu EP.

Iz Evropske narodne partije, koja je osvojila najviše mandata na izborima za EP, imenovana su četiri člana - Jeorgios Aftias iz grčke Nove demokratije, Lukas Furlas iz partije Demokratsko okupljanje sa Kipra, Tomislav Sokol iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Zoltan Tar iz mađarske stranke Tisa.

Troje poslanika imenovano je iz grupacije socijalista i demokrata, a to su Alesandra Moreti iz italijanske Demokratske partije, koja je do sada bila predsedavajuća delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Matjaž Nemec iz slovenačke stranke Socijaldemokrate i Tis Rojtern iz holandske Laburističke partije.

Grupacije Evropskih konzervativaca i reformista i Obnovimo Evropu imaće po dva poslanika u ovom odboru.

Alesandro Ćirijani iz italijanske stranke Braća Italije i Bogdan Žonca iz poljske stranke Pravo i Pravda imenovani su sa liste Evropskih konzervativaca i reformista, a iz Obnovimo Evropu Ana Šturk iz Nove Austrije i Eugen Tomak iz rumunske Partije narodnog pokreta.

Iz grupacije Zelenih imenovan je Vladimir Prebilič iz slovenačke partije Vesna – zelena stranka, a iz Evrope suverenih nacija Ivan David iz češke stranke Sloboda i direktna demokratija.

Evropski parlament će u ovom zakonodavnom mandatu imati 48 međuparlamentarnih delegacija, što je za četiri više nego u mandatu od 2019. do 2024. godine.

Kako se navodi u saopštenju EP, političke grupacije i samostalni članovi interno odlučuju koji će poslanici EP biti u kojoj delegaciji.

Predsedavajući i potpredsedavajući delegacija biće izabrani na konstitutivnim sastancima 30. septembra i 3. oktobra.

Međuparlamentarne delegacije održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama, regionima i organizacijama u cilju, kako se navodi u saopštenju EP, negovanja osnovnih vrednosti EU: slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava.

image