Svet

Kineska kompanija "Alibaba" predstavila više od 100 modela veštačke inteligencije

Firma "Alibaba" očekuje da će zbog politike otvorenog koda još više korisnika početi da upotrebljava njene AI modele
Kineska kompanija "Alibaba" predstavila više od 100 modela veštačke inteligencijewww.globallookpress.com © Avishek Das

Kineska kompanija "Alibaba" predstavila je danas više od 100 novih modela veštačke inteligencije (AI) otvorenog koda i novi alat koji pretvara tekst u video.

Novi modeli, poznati kao Kven 2.5 (Qwen 2.5), dizajnirani su za upotrebu u raznim sektorima od automobilske industrije, industrije video igara do naučnih istraživanja i imaju napredna znanja matematike i kodiranja, navodi Alibaba.

Novi modeli veštačke inteligencije su otvorenog koda, što znači da istraživači, akademici i kompanije širom sveta mogu da ih koriste za kreiranje sopstvenih generativnih AI aplikacija bez potrebe da obučavaju sopstvene sisteme, prenosi Si-En-Bi-Si.

Firma "Alibaba" očekuje da će zbog politike otvorenog koda još više korisnika početi da upotrebljava njene AI modele.

Kompanija je rekla da je nadogradila svoj vodeći model pod nazivom Kven-Maks (Qwen-Max), koji nije otvorenog koda, dodavši da je on sada u nekim parametrima bolji od sličnih modela firmi Meta ili Open AI.

Alibaba je, takođe, lansirala novi alat za pretvaranje teksta u video zasnovan na njenim AI modelima.

Kompanija se nada da bi njena najnovija ponuda veštačke inteligencije mogla da privuče kupce u Kini i van te zemlje da se prijave na njene usluge računarstva u oblaku.

image