Svet

Lider Hezbolaha posle eksplozija pejdžera i toki-vokija poručio Izraelu: Ovo je rat

Ovaj zločin predstavlja veliku terorističku operaciju, čin genocida i masakra, i ravan je objavi rata, rekao je Nasrala
Lider Hezbolaha posle eksplozija pejdžera i toki-vokija poručio Izraelu: Ovo je ratGetty © Anadolu / Contributor

Neprijatelj je ugrozivši život hiljada libanskih civila prešao sve crvene linije, rekao je lider Hezbolaha Hasan Nasrala povodom dvodnevnih masovnih eksplozija komunikacionih uređaja koje koriste pripadnici te grupe u kojima je stradalo, prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, 37 osoba, dok je ranjeno skoro 3.000.

Nasrala je naglasio da ovaj zločin predstavlja veliku terorističku operaciju, čin genocida i masakra, i ravan je objavi rata. On je dodao da je u toku velika humanitarna i moralna bitka, bez presedana na nacionalnom i ljudskom nivou.

"Neprijatelj je prešao sve crvene linije – u utorak je, ne mareći ni za šta, razneo hiljade pejdžera, ne misleći da su se njihovi vlasnici nalazili na mestima na kojima se nalaze i civili. Usled agresije poginulo je na desetine mučenika, uključujući decu i žene, a hiljade je ranjeno", podsetio je on.

Istakao je da je neprijatelj znao da je 4.000 uređaja razdeljeno među pripadnicima Hezbolaha i dodao da to znači da je namerno hteo da ubije četiri hiljade ljudi u jednom minutu.

"Već sledećeg dana hteli su da unište hiljade onih koji su imali toki-vokije, nameravajući da u roku od dva dana ubiju pet hiljada ljudi. Nema sumnje da smo pretrpeli ozbiljan bezbednosni i humanitarni udar, nezabeležen u istoriji našeg otpora, a možda i u istoriji sukoba sa neprijateljem. Zadobili smo ozbiljan udarac, ali ovo je rat i shvatamo da neprijatelj ima tehnološku prednost, pogotovo što ga podržavaju Amerika i Zapad", rekao je Nasrala.

Dodao je da su prethodna dva dana predstavljala veliko iskušenje za Hezbolah.

"Prebrodićemo dostojanstveno – važno je da nas ovaj udarac nije i neće slomiti", zaključio je on.

Liban okrivljuje Izrael za detonacije uređaja.

image