Svet

Tramp o smanjenju kamatne stope: Ili nam je ekonomija jako loša ili se igraju politike

Bivši predsednik smatra da se centralna banka "igra politike" jer smanjuje kamatne stope uoči izbora
Tramp o smanjenju kamatne stope: Ili nam je ekonomija jako loša ili se igraju politike© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Donald Tramp je rekao da je odluka Federalnih rezervi (Fed) da smanje referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena pokazala da je američka ekonomija ili "veoma loša" ili da se centralna banka "igra politike".

"Pretpostavljam da to pokazuje da je ekonomija veoma loša da je smanji za toliko, pod pretpostavkom da se ne igraju samo politike", rekao je republikanski kandidat za Belu kuću novinarima. "Ekonomija je ili veoma loša, ili se igraju politike, jedno ili drugo. Ali to je bio veliki rez."

Njegova protivnica, potpredsednica SAD Kamala Haris, takođe je prokomentarisala odluku Feda, rekavši da će smanjenje kamatne stope biti "dobrodošla vest za Amerikance koji su podneli teret visokih cena".

Ona je dodala da je njen fokus, kao predsedničkog kandidata, "na predstojećem radu na snižavanju cena".

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina birača i dalje duboko zabrinuta zbog inflacije i troškova života, iako je stopa inflacije usporila poslednjih meseci. Najnovija anketa "Fajnenšel tajmsa" i "Mičigen Rosa" pokazala je da su četiri od pet glasača navela povećanje cena kao jedan od najvećih izvora finansijskog stresa.

Ankete pokazuju i da su Tramp i kandidatkinja demokrata vrlo izjednačeni, ali da birači veću podršku daju Trampovoj ekonomskoj politici.

image