Svet

EU upozorava "Epl": Otvorite ajfonov operativni sistem za konkurenciju ili...

Brisel najavio da će naterati američkog giganta da se pridržava pravila
EU upozorava "Epl": Otvorite ajfonov operativni sistem za konkurenciju ili...Getty © Nodokthr

Evropska unija upozorila je "Epl" da će morati da otvori svoje visoko zaštićene ajfon i ajped operativne sisteme za konkurentske tehnologije, ili će morati da plate astronomske novčane kazne u skladu sa briselskim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Nadzorni organi EU dale su kompaniji šest meseci da se povinuje, ili da se suoči sa potencijalnim kaznama.

Iako je upozorenje korak od formalne istrage, EU želi da natera "Epl" da "rekonstruiše" svoje usluge kako bi rivalskim kompanijama omogućio pristup operativnim sistemima ajfona i ajpeda.

"Danas je prvi put da koristimo određene procedure u okviru DMA kako bi privoleli 'Epl' da poštuje svoje obaveze interoperabilnosti", navela je evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager. "Efektivna interoperabilnost, na primer, sa pametnim telefonima i njihovim operativnim sistemima, igra važnu ulogu u tome."

Kalifornijski gigant je saopštio da je stvorio načine za programere da zatraže dodatnu interoperabilnost sa operativnim sistemima ajfona i ajpeda, istovremeno štiteći bezbednost korisnika. Podrivanje zaštite ugrađene u "Eplove" sisteme tokom vremena bi dovelo evropske potrošače u opasnost, dodala je kompanija.

EU bi kasnije mogla da odluči da pokrene formalnu istragu ako "Epl" ne postupi u skladu sa DMA, što bi na kraju moglo dovesti do visokih kazni do 10 odsto globalne godišnje prodaje. "Blumberg" podseća da se gigant već suočava sa paralelnom istragom o svojoj prodavnici aplikacija, koja bi takođe mogla da rezultira visokim novčanim kaznama.

image